Вежди Рашидов даде начало на новия парламент

Депутатите положиха клетва, а слово произнася президентът Румен Радев

Вежди Рашидов даде начало на новия парламент | StandartNews.com

Като най-възрастния депутат Вежди Рашидов, който е част от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, откри първото заседание на 48-о Народно събрание. Той направи проверка на кворума и би звънеца.

„На мен се падна честта да открия 48-ото Народно събрание. Живях дълго, видях много и все още търся отговор. Седейки пред вас, си спомням как като малко момче си мечтаех да открия света. Спомням си началото с порива на младостта, спомням си наказанието, унижението и смените на имената. Спомням си и революцията - на палатките, на купоните. Спомням си и мразовитата зима на 1997 г. и гладната стачка на ВНС и протестите. Спомням си радостта, сполуките и неволите”, каза Рашидов в словото си към депутатите.

И подчерта, че мъдростта се ражда в паметта, а тя е изградена от спомени. „Най-добрият пророк на бъдещето е миналото”, смята Рашидов.

„Сега стоим всички заедно след поредната тежка кампания. Едни чегъртани, други обидени, трети - забравени, четвърти - обругавани, пети - анатемосвани. Пак се чудим как, защо, накъде. През последните месеци се потопихме в реки от речи, опорки, заклинания и стремеж да докажем правотата си. Заляхме всичко с обиди и причинихме страдание. Най-лесният път е агресията и отрицанието. Но агресията ражда само агресия, а отрицание води до отрицание на отрицанието. Потънали в кризи и проблеми, често губим посоката си”, каза депутатът.

На откриването на 48-ия парламент присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, членове на служебния кабинет, главният прокурор Иван Гешев, представители на съдебната власт и други държавни институции. Поканени да присъстват са и президенти на България, заемали поста преди Румен Радев, бивши председатели на НС, представители на съдебната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, както и на дипломатическия корпус у нас.

На днешното първо заседание, след като депутатите положат клетва, представителите на всяка една от седемте парламентарно избрани формации ще направят изявление.

Предстои да бъде избран и председател на новия парламент. Най-голямата парламентарна група (ПГ) – ГЕРБ-СДС вече обяви своята номинация. Това е Росен Желязков. От ПГ на „Продължаваме Промяната“ ще издигнат Никола Минчев, от ПГ на „БСП за България“ – Кристиан Вигенин, а от ПГ на „Възраждане“ – Петър Петров.

Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

Новото Народно събрание се конституира с указ на президента след провеждането на предсрочни избори в началото на октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай