Петък,

Версия! Президентът тактично не иска да бута кабинета

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
3595
Версия! Президентът тактично не иска да бута кабинета
A
A
A

Румен Радев няма интерес да сваля правителството, а деликатно праща сигнали когато вижда, че управляващите не се справят. Това стана ясно от думите на председателя на Стратегическия съвет на президента проф. Александър Маринов.

"Президентът не критикува правителството във фрапиращ мащаб. Вярно, че той напомня за някои неща - отначало по-любезно и по-тактично, а след това и по-твърдо, и така ще бъде докато видим има ли промяна към по-добро или не. А иначе, президентът няма интерес да го сваля. Той така или иначе обяви, че предсрочни избори сега не са добър вариант, но това не означава че трябва да преглътнем всякакво правителство. Добрият вариант е сега правителството да поправи грешките си", каза Маринов в интервю за БНТ.

Според него управляващите не полагат достатъчно желание да прилагат коалиционното си споразумение, тъй като още не са си направили труда да приемат управленска програма, което се изисква по закон.

"Правителството е доста смело на думи и бих искал тази смелост да се материализира - да видим нещо във връзка с борбата с корупцията, например", каза той.

По повод отношенията между БСП и президентската власт Маринов беше категоричен: "БСП има идеалния свой ликвидатор в лицето на самата госпожа Нинова. БСП може да е във властта, да има вицепремиер или министри, но ако сравните колко гласове са получили за една година - това не е успех."

Според Александър Маринов враждебните настроения в Северна Македония срещу България се задълбочават. Той определи като "тактически ход" обвързването на евроинтеграцията на Скопие с войната в Украйна.

"Ясно е, че нашите съседи не се церемонят, а се държат арогантно не само публично, но и прилагат един куп инструменти за въздействие върху България и лобиране. Враждебност има и тя нараства. Явно македонските власти и политически елит мислят, че това е начинът да се справят с България", заяви той.

Маринов сподели, че не очаква външен натиск върху президента Румен Радев заради позицията му срещу износа на оръжие за Украйна.

"Президентът има позиция, която смята, че е добра за България. И моето мнение е такова. Има много хора, които, осъждайки войната и агресията, смятат че трябва да се действа разумно с оглед на последиците за всяка една страна и за ЕС", каза съветникът на държавния глава.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички