Важна новина за фермерите ни дойде от Брюксел

Обещание от Урсула фон дер Лайен

Важна новина за фермерите ни дойде от Брюксел | StandartNews.com

Помагаме на европейските земеделци, които трябва да се справят с пазарните последици от износа на украинското зърно и предлагането му на европейския пазар. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след края на първия ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

По нейните думи най-засегнатите държави не трябва да страдат от отварянето на "зелени коридори" за износ на зърното от Украйна. На първо време сме осигурили над 56 милиона евро, но това е недостатъчно и приветствам предложението на Румъния сумата да се увеличи, отбеляза тя.

Преди няколко дни България настоя да бъде увеличен размерът на подпомагане за страната от земеделския резерв на Европейския съюз. Това бе поискано в рамките двустранна среща между заместник-министъра на земеделието Георги Събев и европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски, по инициатива от българската страна. Тя се състоя по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе вчера в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Комисарят Войчеховски съобщи, че Европейската комисия ще даде 56 милиона евро за подкрепяне на фермерите в Полша, Румъния и България, наранени от нараствания експорт на селскостопанска продукция от Украйна.

България и Полша ще получат съответно по 16 и 30 милиона евро заради обстоятелството, че комбинацията от локалното им произвеждане и вноса от Украйна надвишава междинното за петте години преди съветската военна интервенция, за Румъния е решено да получи 10 милиона евро, защото се трансформира в център за зърно, изнасяно от Украйна за Европа по " маршрутите".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай