Неделя,

Въпросите на Слави Трифонов не трябва да се редактират

От: Администратор -
Въпросите на Слави Трифонов не трябва да се редактират
A
A
A

Референдумът по инициатива на Слави Трифонов ще се състои. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева пред bTV. Тя не посочи конкретна дата, но от думите й стана ясно, че според нея допитването трябва да се проведе преди президентските избори.

"Специално за задължителното гласуване хората трябва да бъдат чути преди изборите", коментира Цачева и обясни, че по закон референдумът се насрочва от президента. "Има обвързващи срокове в изборния кодекс и в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление", отбеляза тя.

"Трябва първо да се допитаме до гражданите, за да може с оглед резултата, както се произнесат българските граждани, по този начин да се проведе и първият национален избор, който ще следва", аргументира се Цачева.

Според нея шестте въпроса, под които са се подписали над половин милион българи, не бива да се редактират. "Трябва единствено да съобразим дали отговорят на конкретни условия в закона за прякото участие, тъй като там има изисквания по кои въпроси е компетентно обикновено Народно събрание да се произнася и да допусне референдум", посочи председателят на парламента.

Никой не осигурява политически гръб на Цветелин Цветанов

Цецка Цачева определи като категорична лъжа и груба манипулация обвиненията, че е предложила арестувания шеф на „Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов и му е осигурявала политически гръб. „Това е все едно да се обяснявам публично, че нямам брат", заяви още тя.

„Виждала съм Цветелин Цветанов един път на публично мероприятие в Плевен през 2014 година", отбеляза Цачева.

По думите й самият факт, че Цветелин Цветанов е в ареста с постоянна мярка, означава, че никой не му осигурява политически гръб.

На въпрос дали ще съди независимия депутат Георги Кадиев, от когото тръгнаха обвиненията, Цачева отговори, че това е нейно лично решение и то не представлява интерес за широката публика.

Няма депутати от ГЕРБ в "Панамските документи"

Депутати от ГЕРБ няма да как да излязат в „Панамските документи", изтъкна още Цачева. „Ние сме нова партия, а средствата, които са натрупани, се отнасят към по-ранен период от първите години на демократичното ни развитие", допълни тя.

Проектозаконът за МВР ще влезе в пленарна зала

Относно проектозакона за МВР Цачева заяви, че той категорично ще влезе в пленарната зала, а последната дума е на народните представители. Председателят на НС изтъкна, че предстои още две комисии да се произнесат по него. "Във времето, което остава до внасянето му в залата, ще се проведат допълнителни разговори", допълни още тя.

Съображенията на депутатите от вътрешната комисия могат да бъдат взети предвид между първо и второ гласуване.

По думите и реформа в МВР трябва да има, за да могат всички служители да са спокойни за своите трудови правоотношения и от друга страна, гражданите да сме спокойни, че има система, която се грижи и гарантира нашата сигурност.

Цачева е убедена, че антикорупционният закон, чийто първоначален вариант миналата година беше отхвърлен, ще бъде приет. Доста от текствете са променени, те са по-приемливи за различните парламентарни групи, аргументира се тя.

Тя допълни, че трябва внимателно да се преценява, за да не се пускат анонимни сигнали, без да се носи отговорност за автора на сплетни и измислици. По думите й по този въпрос ще има сериозен дебат в парламента.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички