Външно намалява квотата за политически назначения

Външно намалява квотата за политически назначения | StandartNews.com

София. От 20 на 10% да падне броят на ръководителите на задгранични представителства, назначавани на тази длъжност без да са дипломати от кариерата. Това предвижда предлагана от правителството промяна в Закона за дипломатическата служба, която ще бъде предложена на Народното събрание за одобрение, съобщи БГНЕС.

Приетата от Министерския съвет промяна цели усъвършенстване на действащата нормативна уредба, както и оптимизиране на финансовите човешки ресурси.

Това ограничение трябва да бъде постигнато в 3-годишен срок от влизането в сила на закона.

Основна част от измененията са свързани със създаването на гаранции за устойчиво кариерно развитие на служителите в дипломатическата служба. Проектът цели още повече прозрачност при взимането на кадрови решения в дипломатическите мисии на България.

Новост в законопроекта е създаването на разпоредба, според която ежегодно по бюджета на Външно министерство ще се осигуряват средства за оказване на съдействие на български граждани в чужбина. Средствата ще се разходват, възстановяват и отчитат при условия и по ред, определени от правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай