Валери Симеонов начело на анкетна комисия за енергетиката

Валери Симеонов начело на анкетна комисия за енергетиката | StandartNews.com

Председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов оглави временна анкетна комисия, която ще проверява състоянието на енергетиката към 31 януари 2015 година, съобщи "Фокус". Народното събрание създаде временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България на заседанието си днес.

Предложението за създаването на комисията бе внесено от депутата от АБВ Кирил Цочев и група. Депутатите на Георги Първанов номинираха за председател Лъчезар Никифоров, но на трибуната излезе представител на ПФ, предложи начело да бъде избран Валери Симеонов и при гласуването това надделя.

В комисията влизат още Валентин Николов от ГЕРБ, Таско Ерменков от БСП, Рамадан Аталай от ДПС, Мартин Димитров от Реформаторския блок, Георги Недев от БДЦ и Лъчезар Никифоров от АБВ.

Вносителите посочват, че тежестта на ситуацията, в която сектора се намира, се свърза повече с липса на прозрачност при взимане на решения, с лошо управление на държавните дружества и неупражнен финансов контрол, в много случаи – и с надмощие на частни и корпоративни интереси над държавната политика и професионалната логика. Според тях в българското общество, включително и между политически сили се формира един парадоксален обществен консенсус – всички отчитат ситуацията в енергийния сектор като изключително трудна, тежка, изискваща спешни и адекватни действия за стабилизиране, рестартиране, реанимиране, но въпреки това няма радикални и решителни действия за реформиране на сектора. Те отчитат и оповестеното по време на посещението на американския държавен секретар Джон Кери решение на САЩ да изпратят свой експерт като съветник в българското енергийно министерство и да участват с представители в работна група по енергийна сигурност, докато заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович е водил разговори в Москва „за възможностите за енергийна сигурност в Югоизточна Европа след отказа от реализация на „Южен поток" също обуславя необходимостта от установяване на текущото състояние на сектора и на големите енергийни проекти, в които България участва.

Комисията ще работи два месеца.

Вносителите си поставят за цел да се даде отговор на въпросите относно това какво е състоянието на българската енергетика, кои са причините за това състояние и адекватно ли е било управлението на сектора като цяло и на електроенергийната система на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай