Ваксините срещу нодуларния дерматит идват в сряда

Ваксините срещу нодуларния дерматит идват в сряда  | StandartNews.com

"Първата пратка с ваксини срещу нодуларния дерматит ще пристигне в сряда, като при възможност ваксинирането на животните ще започне веднага. Това заяви в земеделският министър Десислава Танева в Русе.

Тя обясни, че ваксинация за момента ще има само в областите, където има регистрирани огнища. Досега са регистрирани 587 ферми с болни животни.

„Имаме разрешение от ЕК, след като поискахме, да се поставят ваксини в област Хасково и област Стара Загора. Очакваме първата пратка с ваксини от ЕК в сряда, след което има направена организация с частно практикуващите и държавни ветеринарни лекари ваксинацията да бъде проведена в рамките на една седмица", заяви Танева, цитирана от БГНЕС.

Министърът каза още, че има съмнения за още няколко огнища на заболяването, освен известните вече 15.

„Само едно от тези огнища на практика ще е първично. Става въпрос за община Хаджидимово, довечера ще излезе резултатът. Става въпрос за пограничните райони край Гърция. Както обявихме още в началото, там има над година зараза на нодуларен дерматит, като последните огнища стигнаха на 4 км южно от Кулата. И ние очаквахме даже още от есента навлизането на заболяването от нея страна", коментира още министър Танева.

По отношение на инсектицидните пръскания вече са облетени терените над община Димитровград и Стара Загора. Обработката продължава с подобни площи около водните басейни Марица, Струма, Тунджа и Места, както и с 50-километрова зона по протежение на цялата ни южна граница на север. Ако останат средства, последно ще се пръска и в районите, които са рискови по поречието на река Дунав.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай