В плана Орешарски: 1, 2 милиарда за бизнеса до месец

В плана Орешарски: 1, 2 милиарда за бизнеса до месец | StandartNews.com

София. 1,2 милиарда лева ДДС и забавени плащания към бизнеса ще върне кабинетът "Орешарски" до месец. Това предвижда икономическият план на номинирания от БСП за премиер Пламен Орешарски, научи "Стандарт". Средствата, които могат да бъдат взети и от резерва, ще целят бързо съживяване на бизнеса. "Стабилната финансова инжекция към различните сектори на икономиката веднага ще доведе и до повишаване на потреблението, вдигане на заплати и други полезни ходове в кризата", обясниха близки до финансиста експерти. Според тях в сумата са включени и забавени плащания на общините към бизнеса, които също не са малка сума.

В първите 3-4 месеца от управлението на програмното правителство, зад което застават БСП, ДПС и "Атака", ще последват "добри шокове за икономиката". Сред първите цели на Орешарски ще бъдат рязкото ограничаване на контрабандата и заедно с това повишаване на събираемостта на данъци, но без административен натиск на фирмите. Спешни мерки за справяне с кризата ще има за всеки един отрасъл. Те вече са записани в плана "Орешарски", който ще бъде представен във вторник в парламента, веднага след като той бъде свикан.

След като се представи пред парламентарните групи, програмата на кабинета ще бъде представена и обсъдена подробно и с бизнеса. Целта е по време на разговорите с различните отрасли да се набележат още мерки, както и да се търси подкрепа на съставената до момента програма. Номинираният за премиер Пламен Орешарски ще сподели и с европейските лидери част от най-важните цели на кабинета. Той ще има среща с всички държавни водачи от европейската левица.

В конкретните мерки на кабинета "Орешарски" са записани цели като спешно възстановяване на хидромелиорационните съоръжения в страната. Така още следващото лято земеделските производители ще имат възможност за по-качествено напояване на обработваемите площи. Българското производство на плодове и зеленчуци, както и отглеждането на животни ще бъде подпомогнато с държавни помощи. Които вероятно ще са срещу създаване на работни места. Подобни стимули ще има и други отрасли. Но най-важната задача на кабинета ще е да направи план за развитието на икономиката. Той ще се изготви при разговори с представителите на отделните видове промишленост, обясняват спецове. И дават пример със суровинната и преработвателната промишленост, където ясно може да разпише планова икономика. Подобни държавни схеми работят в успешни страни като САЩ и Германия, аргументират се експертите.

Орешарски и екипът му ще направят реформа и във външната политика. Всички посланици ще получат поръчение за привличане на инвестиции и промотиране на България като място за правене на спокоен бизнес, уточняват запознати с първите задачи на дипломатите ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай