В опасност са 1,5 млрд. евро от ЕС-фондове

Всички ние ще платим на Европа от данъците си за виновниците на фалшивите къщи за гости

В опасност са 1,5 млрд. евро от ЕС-фондове | StandartNews.com

„Целият така наречен Втори стълб за устойчиво развитие на селските райони е 1,5 милиарда евро за програмния период. Това са гигантски пари, ако ги сравните с бюджетите на селските общини. Изведнъж се оказва, че тези гигантски пари практически ги пускате в канала, защото правите стадиони или плувни басейни в села с по стотина старци и някакви къщи на някакви хора, които така и не ги отключват”. Това коментира пред нова телевизия анализаторът Тихомир Безлов.

Преди това той обясни, че един от проблемите е темата с консултантите. „Този консултантски слой стои винаги извън прожекторите. Имате много европейски оперативни програми и те са обрасли с консултанти. Големият проблем е, че тези консултанти са в администрацията, излизат от администрацията, правят консултантски фирми”, коментира Безлов. „Когато наближат избори, започват да преразпределят картите”.

Вторият важен въпрос по темата, според Безлов, е добавената стойност на проектите.

„Имате 200 млн. за 750 къщи. Какво точно добавят тези къщи за гости. Оставяме настрана откровените злоупотреби – направил си вила човекът. Големият проблем е какво точно ще донесе един такъв хотел. Седи въпросът тези пари колко ефективно се харчат”, коментира Безлов. „Аз съм много скептичен, че ще се стигне до наказателна отговорност. Може би в крайни случаи, с подставени лица. Обикновено се правят корекции, връщат се пари”, коментира експертът.

„Всички ние ще платим на Европа от данъците си за виновниците на фалшивите къщи за гости”, заяви Юлиана Николова от портал „Европа”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай