„Успокоителна почивка" за депутатите след скандал

Декларация на Цвета Караянчева от ГЕРБ изнерви останалите три партии в парламента

„Успокоителна почивка" за депутатите след скандал | StandartNews.com

София. Скандал между Цвета Караянчева от ГЕРБ и лидера на Атака Волен Сидеров принуди председателят на парламента Михаил Миков да обяви извънредна почивка за успокояване на атмосферата. След размяна на словесни атаки от парламентарната трибуна двамата почти стигнаха и до физически сблъсък, в който от двете страни се присъединиха и десетки депутати от двете парламентарни групи.

Преди това Караянчева прочете декларация по случая с бюлетините в Костинброд, която ядоса и колегите й от БСП, ДПС и Атака. Тя зададе редица въпроси към трите партии и обяви за инсинуации евентуалното участие на ГЕРБ в случая в деня за размисъл преди изборите през май.

Последва изказване от Мая Манолова от БСП, впоследствие и на Волен Сидеров, който обяви че ДПС и ГЕРБ са едно. След това лидерът на Атака се опита да попречи на Караянчева да стигне до трибуната, което събра част от депутатите в пространството пред нея.

„Ако народните представители не седнат, ще ви дам успокоителна почивка", предупреди Михаил Миков и малко след това заседанието все пак продължи, но с нажежени страсти.

„Изявлението на Цвета Караянчева беше по-подходящо за някои от селата на избирателния й район, отколкото за парламента", каза Мая Манолова от трибуната.

„Цвета Караянчева има наглостта да говори нелепости и клевети за българската парламентарна сила. Срам и позор за вас. Вие сте срам и позор за гражданите. Повече не излизайте тук да говорите от тази трибуна", отговори и Волен Сидеров.

Накрая председателят на Народното събрание все пак даде 15 минути почивка.

По време на паузата Караянчева обясни пред журналисти, че Сидеров не й е посягал и че е на мнение, че не е казала нищо лошо, а просто е емоционална и говори от сърце.

„Не можем 125 дни да обикаляме металните заграждения на парламента и да се крием, полицаите да са тук, а не по границите да помагат за бежанския въпрос", допълни тя.

На брифинг в парламента Волен Сидеров пък обвини ГЕРБ в арогантно поведение.

„Не Атака е парламентарната група, която търси разправии. В днешния ден ние реагирахме на вулгарното изказване на Цвета Караянчева, която заяви, че „Атака" и ДПС са едно. Чуваме тази спекулация, откакто ГЕРБ загубиха властта и техният лидер загуби възможност да събира парсата от фирмите, на които даваше поръчки", каза лидерът на националистите.

"Атака колективно ходят като някаква фашистка група, аз днес апелирах да станат мъжете от ГЕРБ, непочтено е срещу една жена да застанат 20 пръча", коментира колегата на Караянчева Вежди Рашидов.

Заседанието продължи с редовния парламентарен контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай