Управляващите не убедиха критиците на бюджета

Управляващите не убедиха критиците на бюджета | StandartNews.com

София. Управляващите не успяха да убедят представители на опозиционни партии за направените промени в бюджет 2013.

В предаването "Тази сутрин" по бТВ, представители на БСП, ДПС, ГЕРБ и ДСБ дискутираха актуализацията на основния финансов закон.

"Кашата продължава и днес", коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев, който посочи четири от мотивите на управляващите за прекрояване на бюджета – финансиране със заем, за непредвидени разходи като предсрочни избори, разплащане на ДДС и земеделските пари. „Въпросът е - защитаваме четирите лъжи, една от тях или днес вадим пета?", попита той.

Към въпросите се включи и бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ, който посочи като основна цел на актуализацията увеличение с близо 300 милиона лева на разходната част: „Смисленият въпрос е - защо и кое налага допълнителни харчове?". Според него промяната в бюджета ще падне върху плещите на домакинствата и бизнеса, които ще трябва да платят допълнително 2 милиарда и половина лева лихви за година.

Корнелия Нинова от Коалиция за България обясни, че ревизията а бюджета не излиза от рамките, заложени от финансовия министър на ГЕРБ Симеон Дянков – нито по международен, нито по български критерий. Правителството щяло да събираемостта и неизпълнението на приходите се очаква да падне от 980 милиона на 450 милиона лева. По темата с актуализацията на бюджета депутатът заяви, че тя се прави, за да се изплатят задълженията на държавата към бизнеса и да възстанови ДДС-то, което ще оживи българската икономика. „Ще се рефинансира старият дълг от 800 млн. лв., взет от предишното правителство", добави Нинова и конкретизира, че се предвиждат допълнително 40 млн. лв. за хората с увреждания, 40 млн. за ваучери за храна на работещите, плащане на тютюнопроизводителите и др. На въпрос, защо се налага заем, а не се води активна борба с контрабандата, от която да постъпят приходи в хазната, народният представител отговори, че се работи и в тази посока.

Алиосман Имамов, народен представител от ДПС, коментира ситуацията като „много политически шум за малки промени" и „абсурдни, надути, преувеличени приказки". Предупреждавайки, че страната е изправена пред нова рецесия, той добави още няколко причини за актуализацията на бюджета - застрашителното намаляване на икономическия растеж, проблемът с неразплатения дълг, надценените макроикономически показатели.

Кънев призова управляващите да спрат да лъжат и обяви, че в българския бюджет има „завиден буфер" под формата на 5,8 милиарда лева резерв. Това твърдение Имамов посрещна с думите „невероятни открития".

Владислав Горанов обърна внимание и на липсата на доверие в икономическите субекти, което осуетява инвестициите в страната. 

"Когато малкия български предприемач не инвестира и затваря, няма да дойде и големият. Проблемът с доверието става гигантски, защото имаме премиер и правителство без собствена воля. Този буфер ще отиде в енергийната мафия, в хора като Ковачки. Той не се прибира в гардероба, за да остане там", коментира инвестициите в България Радан Кънев.

В студиото на „Тази сутрин" бе коментирано и изказването на Румен Гечев от БСП и бивш вицепремиер по времето на Жан Виденов, който обяви, че осем банки не са в стабилно състояние.

Корнелия Нинова заяви, че не трябва да се правят непремерени изказвания за банковия сектор, такава позиция не е обсъждана на ниво парламентарна група и тя ще постави въпроса. В нейна „помощ" дойдоха и думите на Владислав Горанов, който допълни, че подобни коментари за несериозни, независимо кой ги прави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай