Управляващите искат саморазпускане на ВСС

Управляващите искат саморазпускане на ВСС | StandartNews.com

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов настоя за саморазпускане на Висшия съдебен съвет (ВСС) на пресконференция след извънредната среща в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева.

От името на групата на ГЕРБ Цветанов каза: След серията от скандали през последните дни считаме, че ВСС изчерпа окончателно общественото доверие.

„Вместо това, членовете на ВСС се занимават с конфликти по между си, правят се опити за решаване на корпоративни интереси", посочи още той.

И обясни, че ВСС ще бъде в оставка, но ще продължи да работи до избирането на нов състав на съвета. 

По думите му, членовете на съвета се занимават с конфликти помежду си, с които не решават нито един от важните въпроси за обществото. „Правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебната институция от страна на неясни кръгове и властови центрове. Убедени сме в нуждата от реформа в съдебната система. Ние подкрепихме при гласуването в НС промени в Конституцията. След промените и актуализираната стратегия за реформа в съдебната власт се оказа, че в продължение на 1 година, очакваните изменения в Закона за съдебната власт не са приведени нито с първия, нито с окончателния вариант на промените в основния закон на страната", коментира Цветанов.

Парламентарните групи в управляващото мнозинство поеха ангажимент в близките дни да изразят позицията си във връзка с призоваване на ВСС да подаде оставка, каза още Цветанов.

От своя страна Найден Зеленогорски потвърди, че  и от Реформаторския блок подкрепят искането за оставка на магистратите.

 "ВСС не произвежда очаквания продукт, а само скандали", ясен бе Зеленогорски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай