Уникален дар за папа Франциск. Хасан Азис му повери свещен ключ

Делегация, водена от главния мюфтия, бе на аудиенция при Светия отец

Уникален дар за папа Франциск. Хасан Азис му повери свещен ключ | StandartNews.com

Уникален дар получи папа Франциск от кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис – свещения ключ от Перперикон.

Предметът е намерен при разкопки преди 20 години в подножието на историческия връх, където се намира средновековната епископия, наричана от местните Клисе башъ. Според археолозите ключът е ползван за свещената дарохранителница.

Символът е повече от ясен – тази част на Великата планина стана модел за общуване между отделните религиозни общности. Ключето е от Х в. и е изпълнено от най-добрите бижутери в столицата на Византия, Константинопол, каза Азис.

Дарохранителницата е представлявала ковчеже, където са пазени Светите дарове предмети от сребро и злато, използвани в богослужението. Находката от Перперикон е единствена по рода си в световен мащаб. Това прекрасно произведение на изкуството е правено още когато православни и католици не са били разделени, а е имало единна християнска църква.

Така дарението символизира единството, както между християните, така и с мюсюлманите, защото днес Родопите са пример за такова мирно съжителство, подчерта Хасан Азис.

„Г-н Кмете, много кметове идват и ми подаряват ключа на своите градове, но Вие сте единственият, който ми подарява ключа от ковчежето на такова свято място“, каза Папа Франциск.

 „Защото Ви имаме доверие, а то е безценно“, отговори му кметът на Кърджали.

Безценна лична подкрепа от папа Франциск за модела на етническа толерантност и разбирателство в Община Кърджали! – написа по-късно зам.-председателят на ДПС във фейсбук и публикува снимки от срещата си със Светия отец.

Делегация, включваща още главния мюфтия на България д-р Мустафа Алиш Хаджи, районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, преп. отец проф. д-р Петър Гаренов, Джелал Неджиб Фаик, главен секретар на Главния Мюфтия на България, Бейхан Мустафа Мехмед, зам.-главен мюфтия на България и Хайри Ахмед Емин, началник отдел външни работи на Главния Мюфтия на България, проведе лична аудиенция в кабинета на Папа Франциск днес.

Аудиенцията бе осъществена със съдействието на Н. Пр. Богдан Паташев, посланик на Република България при Светия престол и Суверенния малтийски орден.

Папа Франциск получи почетен знак „Герб на Община Кърджали–златен“ за огромния му принос в утвърждаването на междурелигиозния диалог в света – модел, който активно се развива в последните 20 години в община Кърджали.

Имахме честта да дарим на Светия Отец и икона на Христос Пантократор, съобщи д-р Азис.

Делегацията получи и поздрави от Светия Отец за уникалната идея за изграждането на паметник на толерантността в Кърджали. По молба на папа Франциск делегацията му подари макет на бъдещия монумент.

В знак на подкрепа и благословия папа Франциск лично и пред цялата делегация положи своя подпис върху снимка, на която са заедно с отец Петър и районния мюфтия Басри Еминефенди при провеждането на поредната инициатива в подкрепа на междуетническия диалог в Кърджали.

Срещата приключи с размяна на сърдечни поздрави и обич, които папа Франциск предаде за всички жители на община Кърджали.

По време на визитата в Рим от името на община Кърджали поднесохме цветя в Папската базилика „Санта Мария Маджоре“, в която папа Адриан II приема Св. Св. Кирил и Методий и освещава българската азбука, както и в базиликата „Сан Клементе“, в която е гробът на Св. Константин Кирил Философ във Ватикана, съобщи още Хасан Азис.

Визитата е подготвена в координация с Българската православна църква и с Главното мюфтийство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай