Учат битата Сияна да казва "мамо"

Учат битата Сияна да казва "мамо" | StandartNews.com

Отива в приемно семейство, българка в Рим иска да я осинови

Малката Сияна от търговищкото село Кралево, която е била малтретирана системно и оцеля по чудо след жесток побой, ще се сдобие с приемно семейство. Това съобщи  шефката на отдела за закрила на детето във Варна, Ана Конукова. Момиченцето, което е на 2 години и половина, първоначално бе прието в болницата в Търговище с множество синини по тялото. Впоследствие, заради тежкото му състояние, бе транспортирано до Варна, където претърпя спешна операция в УМБАЛ "Света Марина". Седмица след тежката интервенция, при която от коремчето на детето бяха извадени два големи хематома, то вече се храни самостоятелно и до ден-два ще бъде изведено от интензивното отделение. Момиченцето обаче е на щадящ хранителен режим заради тежката коремна операция, която е претърпяло. "Там до леглото му ще бди неговата приемна майка. До часове ще уточним дали тя ще е от Търговище или от Варна", коментира Конукова.

Съдбата на Сияна предизвика вълна от недоволство срещу майката, която бе задържана за системен физически тормоз над детето. Стари травми по тялото му, установени по-късно и съдебномедицинската експертиза, дадоха основание да се смята, че то е било малтретирано системно. Същевременно е било "дресирано" да не се оплаква, констатираха лекарите от екипа, който го оперира. След публикации в пресата и поредицата излъчени материали по "Случая Сияна" в цялата страна се надигна и вълна от съчувствие към беззащитното мъниче. Желание да го осинови декларираха десетки семейства, сред които и 47-годишна варненка, която от години работи в италианската столица Рим.

"Трогнах се от драмата на това момиченце. Самата аз нямам деца, починаха и родителите ми. Домът ми е празен, имам финансови възможности и бих дала обич и добро бъдеще на Сияна", обясни пред варненските медии Сузана Исмаилова, която е депозирала молба в Агенцията за закрила на детето. Телефоните в детската клиника в УМБАЛ "Света Марина", където лежи Сияна, също прегрели от обаждания на хора с добри сърца от цялата страна. "Искат да дарят дрехи, играчки, да се грижат за детето.

Близките му обаче, така и не дойдоха", коментира ситуацията шефката на клиниката, проф. д-р Виолета Йотова. От името на своите колеги тя благодари на всички желаещи да помогнат и увери, че болницата разполага с всичко необходимо за грижите за малката Сияна. След 25 г. стаж като педиатър обаче тя е потресена, че въпреки болките и стреса, нито веднъж малката пациентка не е потърсила майка си. "Думата "мама" липсва в речника на това детенце. То вече търси внимание, учи се от сестрите и лекарите да говори, дори се закача с тях.

Ако попадне в нормална среда, ще се възстанови напълно и ще заживее един добър живот", категорична бе проф. д-р Йотова. Според колегите й животът на 2-годишната пациентка вече е вън от опасност. Детето обаче ще остане в детското интензивно отделение на болницата поне до понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай