Турция мълчи за забраната на Доган и Пеевски (ОБЗОР)

Турция мълчи за забраната на Доган и Пеевски (ОБЗОР) | StandartNews.com

Втори ден Турция мълчи за наложената забрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски да влизат в на нейна територия. Новината бе съобщена от две медии - вестник "Сабах" и телевизия "Стар", които са близки до партията на президента Реджеп Ердоган. До този момент обаче въпреки опитите на българската държава да получи официално потвърждение от турските власти, такова няма.

От Външно министерство съобщиха, че заради силния обществен интерес зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов е провел поредица от разговори с представителя на турската държава у нас - посланик Сюлейман Гьокче. Дипломатът уверил, че никоя турска институция не е излизала с официално съобщение по тази тема. "Посланик Гьокче не бе в състояние нито да потвърди, нито да отрече, че подобно решение е било взето. Също така той не пожела да коментира написаното в турските медии", обяви пред депутатите зам.-министър Порязов. Той отиде в парламента, след като бе прието предложението на съпредседателя на ДПС Мустафа Карадайъ пред депутатите да бъдат представени обяснения по случая. Поради отсъствието на външния министър Даниел Митов от страната заместникът му пое този ангажимент. В кулоарите той призова турската държава да излезе с позиция по случая "заради големия обществен интерес".

След изслушването Валентин Порязов е провел още един разговор, в който посланик Гьокче до голяма степен е потвърди съобщеното предишния ден. "Нещо повече - той заяви, че никоя турска институция и в бъдеще няма да прави никакви официални изявления по разглеждания въпрос", се казва в съобщението на Външно. Оттам уточняват, че зам.-министърът е обърнал внимание на турския посланик, че "в тази позиция са налице известни противоречия, които произтичат от първоначални съобщения на турското посолство до български медии".

"Независимо от това приемаме правото на турската държава, в съответствие с вътрешното й законодателство, да не предоставя информация за взети решения от такъв характер. В същото време, според нашата страна, приятелските и партньорски отношения между България и Турция предполагат размяна на информация по широк кръг въпроси от взаимен интерес", завършва съобщението от МВнР. В крайна сметка повече от 48 часа яснота по случая няма.

Карадайъ иска спецкомисия

Ще предложа на заседание на парламентарната ни група да бъде обсъдена възможността за създаване на временна комисия в Народното събрание, която да разследва събитията от последните месеци, съобщи съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му службите трябва да споделят каква информация имат, а ако нямат, да кажат защо не разполагат с такава.

Новата парламентарна комисия ще проучи и забраната за влизане в Турция на почетния председател на движението Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски. Карадайъ отказа да коментира случая с аргумента, че официално такъв факт не съществува. От ДПС са изпратили запитване до турското посолство, но все още не са получили отговор. По думите му е напълно възможно всичко това да е опит на Турция да оказва натиск върху България и родните политици чрез турските медии.

Идеята за създаването на подобна комисия среща подкрепа в парламента. "Ако се разшири обхвата на дейността й, аз съм за", каза пред "Стандарт" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него проучванията трябва да стигнат до 10 години назад. "Не е въпросът, че са ударили черен печат в паспорта на двама български политици. Проблемът е, че Турция брутално се меси във вътрешните ни работи. И комисията трябва да изслуша службите с какви данни разполагат за това, има ли засечени хора, които са част от агентурната мрежа на турското външно разузнаване. Който тръгне да провокира българския суверенитет, трябва да си получи заслуженото", посочи той.

"Сабах": И турските власти не знаят за забраната

Няма направено официално изявление по случая със забраната за влизане в Турция на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Моите колеги от пресслужбата на МВнР на Турция ми потвърдиха, че тази статия e на вестник "Стар", който няма нищо общо с нашия в. "Сабах". Това коментира пред "Стандарт" журналистът от "Сабах" Омер Фарук Йилдиз. "От разследването, което аз и моите колеги направихме, можем да кажем, че забраната за влизане на Ахмед Доган в Турция е твърдение на самия вестник и няма направено никакво изявление от турските официални лица по този повод", допълни Йилдиз. "Пуснете писмена заявка и ще получите отговор", каза пред "Стандарт" третият секретар на турския външен министър г-жа Меиер. "Стандарт" не успя да се свърже с медийната група Star Media Group в южната ни съседка.

Гьокче пие кафе в Пловдив и мълчи

Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче, който от два дни не отговаря на телефона си, се появи в Пловдив в петък. Той обаче само пи Кафе на толерантността и не отрони и дума по казуса с турската забрана за Ахмед Доган и Делян Пеевски. За втора поредна година в Джумая джамия в Пловдив се проведе т. нар. Кафе на толерантността, на което бяха поканени всички представители на религиозни общности в града, както и представители на местната управа, съобщи БГНЕС. В събитието участва и главният мюфтия Мустафа Хаджи. В срещата присъстваха и представители на градската управа. Както и миналата година, от религиозните общности беше представена само еврейската. След края на петъчната молитва Сюлейман Гьокче призова към толерантност. Той обаче предупреди, че няма да отговаря на никакви въпроси, така че основният въпрос има ли официална забрана на Турция Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в страната и защо, остана без отговор.

Караянчева: ДОСТ означава извънбрачна връзка

Името на партията на изключения от ДПС Лютви Местан е интересно. Освен приятел, то означава и извънбрачна връзка. Това разясни депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева за новата формация. "Местан има много да обяснява, за да убеди българските граждани, че това не е проект на Турция", каза още народният представител. Тя коментира и твърденията, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски имат забрана да посещават Турция. "Това е заявка и знак, че турската държава подкрепя бъдещата партия на Лютви Местан", каза Караянчева. "Опит за влияние е и върху изселниците ни в Турция, които са по-светски настроени", смята още депутатът от ГЕРБ. Тя изрази лично мнение, че турският посланик и консулите са се намесили във вътрешните работи на България. "Правителството адекватно реагира с нотата, която бе изпратена", каза още Караянчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай