Цветанов: Трябва да заличим "мъртвите души" от списъците

Цветанов: Трябва да заличим "мъртвите души" от списъците | StandartNews.com

Необходимо е въвеждането на възможност за заличаване на „мъртвите души" от избирателните списъци. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред "Фокус". И уточни, че не се предвижда налагането на глоби за негласувалите, но е добре да има възможност хората, които не са упражнили правото си на вот, да бъдат заличавани от изборните списъци, с опция да бъдат регистрирани отново.

„Въпросите относно изборите винаги са много. Дали избирателните списъци са актуални, обновяват ли се постоянно? Този вариант е най-удачен, като хем няма да бъдат налагани санкции, хем ще има възможност за изчистване на списъците от негласувалите или така наречените „мъртви души", обясни Цветан Цветанов.

Заместник-председателят на ГЕРБ коментира и желание на част от депутатите да има томбола за хората, които отидат до урните. Няма да бъдат раздавани стимули за гласувалите, тъй като това е граждански дълг и упражняване на конституционните права, изтъкна той.

Предвиждат законодателни промени за увеличение на изборните секции в районите, където има традиционно най-голяма натовареност, за да се избегне повторен случай, като разигралият се в Арена „Армеец" през миналата година, каза още Цветанов.

Стандарт Нюз припомня, че днес депутатите трябва да вземат решение за промените в Изборния кодекс, предизвикали множество спорове в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай