Цветанов: Писанчев не отговаря на профила на ДАНС

Цветанов: Писанчев не отговаря на профила на ДАНС | StandartNews.com

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев може би действително не отговаря на профила и задълбочеността на работата на Агенцията, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред бТВ.

По думите на Цветанов заседанието днес на парламента е трябвало да бъде открито, за да се види, че шефът на родното ФБР не е отговорил на зададените му въпроси. "Видя се, че Писанчев не познава естеството на работата. Имаше конкретни въпроси и само от обща култура един председател на ДАНС, който е чел и има понятие от работата, можеше да отговори, въпреки че не е разполагал с конкретни цифри, но можеше да даде конкретни насоки", подчерта Цветанов.

Според него ДАНС е загърбила основната си функция - контраразузнаването. "Изместил се е центърът с полицейските функции, които се възложиха на Агенцията", обясни още Цветан Цветанов.

"Днес имаме голяма необходимост от цялостен анализ на дейността на сектора за сигурност и промяна в законодателството по начина, по който ние сме го внесли в Народното събрание. Убеден съм, че ще бъде разгледано приоритетно в Комисията по вътрешен ред и сигурност и в Комисията за контрол на специалните служби, защото това всъщност е един политически консенсус, който има като виждане, като развитие на сектора за сигурност, обясни Цветан Цветанов.

Той уточни, че е имало опити службите да бъдат използвани политически. „За мен по-тревожно е, че когато има подобен подход, ние просто изпускаме основните приоритети, които са вменени като функция на една контраразузнавателна структура, каквато е ДАНС. Сега, когато вече имаме политически дебат в парламента, ще можем да стигнем до смислено законодателство, отговарящо на предизвикателствата в страната."

На въпрос на водещия има ли вина ДАНС за това, което се случи с КТБ, Цветанов отговори: „При положение, че финансовото разузнаване е в Държавната агенция за национална сигурност, разбира се, че определено можем да изведем подобни изводи."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай