Цветан Антов: Болните са обречени, ако нямат пари

Цветан Антов: Болните са обречени, ако нямат пари | StandartNews.com

Да се намали данък печалба на спонсорите на спорта

Цветан Антов е дългогодишен национален състезател по баскетбол, шампион на България, президент и треньор на БК "Спартак" - Плевен и възпитаник на олимпийския шампион Нораир Нурикян. Кандидат-депутат е от листите на АБВ в Плевен.

- Г-н Антов, отправихте призив за финансова помощ за Нораир Нурикян, който бе диагностициран с рак на белите дробове. Защо се налага кандидат-депутати да правят подобна кампания?

- Вижте, не го правя като кандидат-депутат, това е един човешки жест към един заслужил човек. Проблемът е, че на него му се налага лечение, а държавата не може да го осигури - и няма значение дали е спортист или обикновен човек. Това трябва да се реши генерално от държавата, а не от отделни политически партии - тя е длъжна да защити нацията си - независимо дали става въпрос за проблеми от здравословен или метеорологичен характер, както видяхме, че държавата не си свърши работата при наводненията. Начин може да се намери. Аз съм играл 4 г. във Франция - там има определен процент, който се покрива от здравната каса, като той зависи от определени фактори и застраховки в застрахователни компании. И те покриват цената на лечението и лекарствата. Дали ще е на 100%, това е въпрос на решение. Но има начини - един по-тежко заболял човек, ако няма финансови средства, то той би бил обречен! Това не е редно!

- Вие сте спортист, какви промени в тази област са нужни в България?

- Трябва да се смени Законът за спорта - държавата е абдикирала от него от 1989 г. насам. Не може една малка България на олимпиади да сме в шестицата по медали, а сега на един-два медала да се радваме. Явно спортът ни се отдава, но трябва да бъде подпомогнат. Той първо е социална грижа на държавата. Виждате, че сега границата на смъртността намалява, има затлъстяване сред децата. Има училища, които нямат физкултурни салони! Ако нацията спортува от млада възраст, ще бъде и по-здрава и ще се отделят по-малко пари за здравеопазване. В Плевен всичко е в окаяно състояние, нямаме никакви условия, залите не се ремонтират - а после искаме резултати. Смятам, че трябва да бъдат намален и данъкът печалба на фирми, които спонсорират спорта и културата, бюджетът на държавата няма да пострада толкова много.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай