Цонев: Вземаме заем, с което връщаме заем

Цонев не очаква вето върху актуализацията на бюджета

Цонев: Вземаме заем, с което връщаме заем | StandartNews.com

София. "Ние вземаме заем, с което връщаме заем. Няма никакво увеличаване на размера на заема. С този заем ще се плати августовската емисия на ДЦК. Смятаме, че нивото на фискалния резерв, след като разплатим и други разходи, ще се води около санитарния минимум, а това не е добре", каза Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС. пред БНТ. За заема, председателят на бюджетната комисия заяви, че този заем е само във връзка със заема от февруари от 815 или 820 млн. лева, който е взет за плащане в селскостопанската политика.

"Ние сме напълно наясно за актуализацията на бюджета", добави Цонев.

Цонев заяви, че не очаква президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху актуализацията на бюджета за тази година, както вчера настояха партиите от реформаторския блок. "Това би било прецедент и не може да се пречи на кабинета да работи по своето виждане"

Макроикономическата прогноза за развитието на страната е коригирана от всички международни и български институции, тя ще бъде доста под 1%, което значи, че няма как да се изпълнят прогнозите вътре в бюджета.

"Към петмесечието има повече приходи от миналата година с 1,8%, а трябва да бъде със 7,8%. Има 6% изоставане на темпа за повишаване на приходите. В рамките на тази година единствено можем да съкратим разходи, които може да се съкратят и това вече е направено. Финансовият министър съкрати разходите на всички ведомства с 5%. В разходната част има неща, които не са предвидени поради лошо направени прогнози и лош бюджет, другото е логиката на Симеон Дянков за рисковете в бюджета - това са потоците по ДДС", каза Цонев.

Затова е по-добре да се вземе този заем, по думите на Цонев. Той е категоричен, че със заема се спекулира. "Връщане на заем се финансира с нов заем. Ние можем да върнем тези 820 млн. и да намалим фискалния резерв, но предпочитаме да ги рефинансираме със заем, за да имаме опцията да управляваме този ресурс", коментира Цонев. Той подчерта, че внезапни избори винаги са стресова ситуация за икономиката. "Няма да се вземе заем, за да се харчи за нещо. Финансовият министър се готви да пусне единната сметка в интернет, където всеки да може да проверява бюджета всеки ден какво е разплатил до лев, разбирате ли каква прозрачност се готви. Финансовият министър може би до дни ще го направи", уточни Йордан Цонев.

"Получаваме обвинения от хора, които не са направили нито един бюджет. Орешарски има 15 успешни бюджета, аз имам 9-10 и получаваме упрек, че ние това, което сме създали - аз, Орешарски, Милен Велчев, Симеон Сакскобургготски, а упрекът е от хора, които дойдоха на власт през 2009 г. вкараха страната в тежък дефицит, в процедура, след това излязоха от процедурата и казаха: ето я финансовата стабилност", допълни Цонев.

Той посочи, че премиерът Орешарски има амбицията да направи административна, здравна и още няколко вида реформи, нужни за страната, "но това иска малко по-дълъг хоризонт".

"Системен риск за банковата система няма. Засега в банковия сектор нещата са в посока увеличаване на резервите и намаляване печалбата на банковите институции. Увеличили са се малко кредитите, които са обявени като несъбираеми. Капитализацията на банковата система е по-добра от средното за Европа и нямаме опасения за банковата система. Банките не са най-черната овца в България. Опитваме се да отговорим на очакванията на потребителите на кредитите", коментира председателят на бюджетната комисия.

Цонев коментира и протестите" "Плюсът е, че работим под напрежение, това помага. Друго добро усещане е, че за първи път има поглед върху кадровите нарушения. Да си спомним калинките, даже да си спомним тройната коалиция, царската коалиция. Мисля да препоръчам като се сменя един човек да се показва точно кой човек се сменя. Неправилното при протестите е опитът с грубост, сила и обиди да ми се пречи да ходя на работа. Аз искам да работя, моите колеги също", добави още Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай