ЦИК: Повторение на „Костинбродския сценарий“ е невъзможно

ЦИК: Повторение на „Костинбродския сценарий“ е невъзможно | StandartNews.com

София. Заместник-председателят на Централната избирателна комисия Мария Мусорлиева беше категорична, че повторение на „Костинбродския сценарий" е невъзможно, а ЦИК предприема сериозни превантивни мерки срещу нарушения в деня за размисъл. Това стана по време на среща в Министерския съвет между министър-председателя проф. Георги Близнашки и представители на Централната избирателна комисия и на Съвета за електронни медии.

На първата по рода си среща премиерът беше запознат с работата на двете институции при подготовката на разяснителната кампания за изборите на 5 октомври, както и с превантивната работа за качествен медиен мониторинг и превенцията на нарушения на изборния процес, информират още от пресслужбата на Министерски съвет.

Централната избирателна комисия е готова от първия ден на кампанията да започне излъчването на разяснителните клипове за избирателите. По същество обаче, ЦИК отдавна е започнала разяснителната кампания, посочи Мусорлиева. Общо беше мнението за необходимостта от масовост на кампанията при стриктен контрол от страна на Съвета за електронни медии.

Като проблемни за ЦИК бяха откроени т.нар. скрити социологически проучвания в деня на вота, като Комисията ще бъде активна в противодействието на тази медийна практика. От ЦИК подчертаха и отговорността на всички медии, не само на обществените, да бъдат ангажирани в разяснителната кампания за изборите. Комисията осъществява също така контрол по отношение на публикуването в законовите срокове на тарифите за предоставяните от медийните доставчици услуги.

Пред журналисти Мария Стоянова, член на СЕМ, коментира, че за първи път преди началото на предизборната кампания се провежда разговор в този формат и на такова равнище. „Сигналът от министър-председателя проф. Близнашки беше ясен – активност и особено внимание към младите избиратели в предстоящата кампания, като основната цел е масовост и информираност", заяви Стоянова след срещата. „Ще се стремим и ще направим всичко възможно да има ред по време на предизборната кампания", категорична беше Мария Стоянова. СЕМ ще засили мониторинга по време на кампанията, а в деня за размисъл институцията ще бъде особено бдителна, за да не бъдат нарушени правата на избирателите. По думите на члена на СЕМ, поуките от „Костинброд" са направени и аналогичен случай няма да се повтори.

На срещата премиерът проф. Близнашки беше запознат със споразумението, което ЦИК и СЕМ традиционно сключват и което се отнася до взаимодействието между институциите по мониторинг върху доставчиците на медийни услуги. Обсъдени бяха аспекти на извършвания от СЕМ мониторинг, оценките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и механизмът за санкциониране на нарушенията на изборните правила.

Представител на Съвета за електронни медии ще се включи в работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, стана ясно още след срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай