ЦИК: Нормално започна изборният ден в страната

ЦИК: Нормално започна изборният ден в страната | StandartNews.com

София. Изборният ден на територията на Република България е започнал нормално, съобщи пред Фокус Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Към 6.45 часа няма постъпили сигнали за забавяне в отварянето на избирателните секции по места. Изборният ден в страната започна в 6.00 часа, а гласуването във всички 11 500 избирателни секции на територията на България ще продължи до 19.00 часа.

„Нормално засега протича изборният ден, нямаме постъпили сигнали", посочи Андреев. Той уточни обаче, че все още не е получена обратна информация от районните избирателни комисии на някои места.

Във връзка с протичането на изборния ден от Централната избирателна комисия са насрочили брифинги за 11.00 и 15.00 часа.

Повече информация за изборите, секциите и начина на гласуване - ТУК.

Пиринско. Охраната на изборните помещения в Пиринския край през изминалата нощ протече нормално. Към 06:00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Това съобщиха от пресцентъра на ОД МВР – Благоевград. Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност" в полицията ще издават и в днешния ден удостоверения на граждани, които са изгубили или повредили личните си карти, или са им откраднати, за да упражнят правото си на глас в изборния ден. В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората, предупреждават от полицията.

Добричка област. Изборният ден в цялата Добричка област започна нормално, съобщи председателят на РИК Ивелина Илиева. В областта има общо 383 секции, а гласоподавателите са 172 141 души. В областта допълнителни секции има разкрити в болниците „Карвуна" и „Тузлата", както и в болницата в Балчик и в Дом за стари хора на територията на община Тервел. В областния център – Добрич, също има разкрити три допълнителни секции – в многопрофилната болница, Дома за стари хора и следствения арест, заяви Илиева.

Единствената подвижна секция е на територията на община Генерал Тошево. Там вота си ще даде и единствения подал заявление в срок великобританец със статут на постоянно пребиваващ в страната, който ще гласува по настоящ адрес в секция в село Преселенци в общината.

Кърджали. 24 удостоверения за гласуване са издадени за периода от 20 до 25 май в ТЗ „Български документи за самоличност" и паспортните звена в районните управления „Полиция" , съобщиха от ОД на МВР Кърджали.

За същия период служителите са приели 322 заявления за лични карти и 518 за паспорти. Най-натовареният ден е бил 19 май, когато са подадени 339 заявления за паспорти и 159 за лични карти.

В спокойна обстановка започна изборният ден в област Кърджали. Няма произшествия и проблеми, свързани с охраната на изборните помещения и обществения ред. От ОД на МВР Кърджали уточниха, че паспортните звена в областта днес работят от 8 до 18 часа, като молби за удостоверения ще бъдат приемани до 17 часа, а до 18 часа ще се издава готовият документ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай