Царят на шиканирането пред Темида

Менко Менков пое защитата на бившия МВР-шеф и му нареди да мълчи

Царят на шиканирането пред Темида | StandartNews.com

София. Всеки адвокат умее да отлага дело и да проточва съдебния процес, но Менко Менков е един от царете на шиканирането. Това признават мнозина негови колеги, както и магистратите от съда и прокуратурата. Юристът, който пое защитата на бившия М

ВР-шеф Цветан Цветанов, е един от най-изявените адвокати в гилдията. Хобито му е да пътува, както и да пазарува. Предпочита облеклата на известни дизайнери, а с добрите хонорари, които получава като адвокат, може да си го позволи. Юридическата му кариера започва първоначално като следовател в Шесто РПУ, а след това в Столичната следствена служба. От 2002 г. започва да се занимава с активна адвокатска дейност. Независимо от това Менков придоби по-широка обществена популярност с работата си като защитник на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов - Братя Галеви.

Менков пое защитата им по време на досъдебното производство срещу тях. Уменията му да протака дори вбесиха уравновесен човек като настоящият зам. главен прокурор Борислав Сарафов. През април 2009 г. Галеви вече са обвиняеми за рекет и трябва материалите по обвинението да им бъдат предявени. Менков и колегата му от кантората Тервел Георгиев обаче в продължение на 10 дни успешно успяват да се покрият, не са намерени нито на мобилните си телефон, нито призовкарите успяват да ги открият, за да им връчат призовки. "Адвокатите на Галеви се крият като мишки", реагира емоционално по този повод Сарафов. Хитрият Менков обаче се появи изненадващо, тъкмо когато прокурорите решаваха да назначат служебни защитници на клиентите му. Без особени притеснения, съвсем искрено адвокатът обясни, че е бил на дело в Сливен, после в СДВР.

"Как всички други могат да ме открият, а прокуратурата не?", учуди се дори той. С подобна практика Менков стана особено популярен по знаковото дело за източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД, където защитава основния подсъдим Марио Николов. Често защитникът се покрива с оправданието, че е бил на друго дело - някъде в далечната провинция. Останалите му колеги, повечето от които са към адвокатско дружество "Менко Менков & Съдружници", също често се поболяват и намират причини за отсъствието си от съдебната зала, което налага отлагане на делото. Майсторлъкът на Менков стига дотам, че дори успява да се оправдае със задръстванията в София, въпреки че кантората му не е далеч от Съдебната палата. Последната му хитра врътка, преди да поеме защитата на Цветанов, е от 7 юни, когато успя едновременно да отложи цели две знакови дела - САПАРД и "Софийски имоти". Процесът по САПАРД е на последна инстанция. Менков обаче не се появява във Върховния касационен съд. Явява се в края на заседанието по аферата "Софийски имоти" и за закъснението си се оправдава с пътуване от провинцията.

Освен по двата мегапроцеса Менков адвокатства на Георги Цветанов, основния прокурорски свидетел по делото "Октопод" срещу Алексей Петров.
Интересен факт е, че адвокатът се е явявал и по редица дела за скандални случаи на полицейско насилие и не е сред любимците на МВР. Обяснимо или не, но Цветанов залага тъкмо на този защитник. Обяснението на обвиняемия за подслушванията е следното: "Аз съм направил личен мой избор за адвокат Менко Менков и това, което съм прочел за неговата кантора, и от това, което съм се запознал - с колеги и приятели, казват, че е един от най-добрите". Самият Менков е магистър по европейско право на организираната от Центъра за продължаващо обучение към Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", съвместно с университетите в Нанси и Страсбург, българо-френска програма, изучаваща правната и съдебната система на Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай