Цачева се срещна с президента на Германия

Цачева се срещна с президента на Германия  | StandartNews.com

Членството на България и Румъния в Шенген ще направи Европа по-сигурна и всички европейски граждани по-спокойни. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на срещата си с президента на Германия Йоахим Гаук, който е на държавно посещение в България. Председателят на парламента отбеляза, че опазването на външната граница на ЕС е осъзнат от България ангажимент към сигурността на Европа, съобщиха от пресцентъра на НС.

Германия оценява усилията и резултатите, които България има в опазването на външната граница на Европейския съюз, каза германският президент. Той отбеляза, че е информиран за желанието на българската страна да се направи следващата стъпка за членство на България в Шенген. За България е изключително важно да продължи реформата в областта съдебната система и стъпките в борбата с корупцията, посочи Йоахим Гаук. По думите му приетите в края на миналата година промени в Конституцията, свързани със съдебната власт, са крачка напред за България и са продиктувани от очакванията на българските граждани.

Акцент в работата на Народното събрание е предприемането на законодателни мерки в сферата на съдебната реформа, които са изходна точка за постигането на още по-добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, посочи председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева подчерта, че за последните две години са осъществени законодателни и институционални действия за укрепване на независимостта на съдиите и прокурорите, направена е решителна крачка за укрепване на независимостта на съдебната власт и предотвратяването на корупцията сред магистратите с изменения в Конституцията и последвалите ги изменения в структурата и организацията на Висшия съдебен съвет. Предстои да бъде обсъден и подготвеният от правителството законопроект за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

Председателят на Народното събрание изрази благодарност към Германия за споделения ценен опит и за осезаемата подкрепа, която ни оказва в тези изключително важни процеси. Германия е готова да подпомогне България за успешно приключване на реформата в съдебната власт, подчерта Йоахим Гаук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай