Цачева: Очаквам отговорен дебат при избора на правосъден министър

Цачева: Очаквам отговорен дебат при избора на правосъден министър | StandartNews.com

Очаквам отговорен дебат, защото отговорността на парламента е голяма за избора на всеки един член от неговата структура. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева в предаването „Денят започва" по БНТ. „Мисля, че политическите групи ще заложат на дебата, смислените послания, а не на игрички, грубо казано, на които гражданите са се нагледали", заяви Цачева и добави, че това трябва да стане от гледна точка на важността на едно такова решение като промяна в състава на правителството с избирането на нов министър на правосъдието.

Тя изрази мнение, че народните представители от политическата група на ГЕРБ видимо са най-редовната и най-дисциплинираната група.

Във връзка с това, че някои политически групи заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата за правосъден министър на Екатерина Захариева председателят на НС коментира: „За мен не е сериозно преди да се е състоял дебатът да се говори за процедурни трикове, игри с кворума. Очаквам нормално заседание. Има всичко в парламентаризма, това са обичайни тактики. Не мисля и не очаквам в днешния ден да се случи нещо подобно".

По повод коментарите, че Захариева е „министър на пожар" Цачева посочи, че винаги е била против подобни, иначе цветни и ефектни, характеристики и определения. „За човек, който е бил на такава и е изпълнявал своите задължения не виждам аналогия с пожара", уточни Цецка Цачева. По думите й Захариева е показала, че това, с което се е занимавала има резултат. „Има много рутинна работа и тя трябва да се свърши от Министерство на правосъдието, но категорично с участие на мгистратите, съдиите прокурорите, следователите с техните професори, гилдии и неправителствени организации, които развиват дейности в този сектор. Основата е положена, имаме актуализирана стратегия за продължаване на основата – бе приет Законът за изменение на Конституцията. Най-важното за мен е в Закона за съдебната власт. Още повече, че в преходните разпоредби в промените за Конституцията сме приели в тримесечен срок да станат факт промените в Закона за съдебната власт, което е изключително кратък срок", подчерта Цачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай