Вторник,

Цачева: Кандидат-президентската ни двойка е добре разпознаваема

От: Администратор -
A
A
A

ГЕРБ ще има кандидат-президентска двойка, която ще бъде обявена не по-рано от края на лятото. Качествата на тази двойка, добре разпознаваема, няма да налагат продължителна кампания. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева пред bTV.

По думите й обявяването няма да е късно и е предвидено достатъчно време, съобразено със сроковете по закон.

Според нея е несериозно да се пита дали кандидат-президентът на ГЕРБ ще е мъж или жена. „Важното е да бъде достатъчно подготвен, с профил, който да позволява компетентно да си върши работата", изтъкна Цачева.

„Винаги леко се засягам, когато ми се задават подобни въпроси. Какво като е жена? Ако е мъж, няма да коментираме, но започваме догадки: А може ли да е и жена? Защо да не може?", попита тя.

По думите й е много възможно наесен да имаме вот 3 в 1, но не с предсрочни избори, а 2 референдума и президентски избори. Тя отбеляза, че очаква всеки момент от ГРАО да дойде проверка на подписката по инициатива на Веселин Марешки за референдум.

По отношение на част от въпросите към гражданите в референдума, инициирана от „Шоуто на Слави", наистина има дълбоки съмнения за противоконституционност, каза още Цачева.

Председателят на НС обаче подчерта, че само Конституционният съд може да се произнесе по казуса.

„Ако имаше процедурна възможност да се гласуват разделно въпросите, убедена съм, че резултатът в пленарната зала би бил друг. Когато обаче се гласуват ан блок всички въпроси, няма как да гласуваме изцяло против провеждането на референдум", заяви Цачева.

Според нея дори въпросите да останат в този им вид, резултатът ще бъде съответен на законовата ни рамка.

Цачева коментира и случая с 87-годишната Цветана Панева от Горна Оряховица, която критикува премиера Бойко Борисов заради това, че хладилникът й е празен, а увеличението на пенсията ще й стигне само за 4 хляба.

„Всички очакват хладилникът да е по-пълен, а доходите - по-високи, но всичко това минава през развита икономика и разкриване на работни места", отбеляза Цачева.

„Мои съученици, които развиват малък бизнес в града, се оплакват от липса на работна ръка в производството на хляб и хлебни изделия например. Или пък тези, които излизат със средно образование от гимназиите и специализираните училища, нямат елементарни трудови умения и познания, за да бъдат готови за включване в практиката", допълни тя.

„Бих й казала, че когато нейните деца и внуци имат гарантирана работа, когато техните доходи растат, тогава ще има повече средства в осигурителните фондове, за да има за пенсии", каза още Цецка Цачева.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички