Тръмп:Харесвам Борисов, с удоволствие ще дойда /ОБЗОР/

Възможно да се говори за отпадане на визите за българи за САЩ, каза американският президент

Тръмп:Харесвам Борисов, с удоволствие ще дойда /ОБЗОР/ | StandartNews.com
  • Отнасяйте се добре с Борисов, каза Тръмп на българските репортери
  • България е за пример на Германия и трябва да им кажеш на тях, че разходите ви за отбрана са над 3 процента от БВП, заръчи американският президент на Борисов
  • Темата за визите - обект на следващ разговор

ВИЖ ОЩЕ: Ето какво каза Борисов след срещата с Тръмп

Много харесвам Вашия премиер и с удоволствие бих дошъл в България. Това заяви американският президент Доналд Тръмп пред журналистите в Овалния кабинет, посрещайки българския премиер Бойко Борисов. Тръмп, който говори 15 минути през българските репортери, увери, че е възможно да се говори за отпадане на визите за българи за САЩ. Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим, заяви Тръмп преди началото на срещата си на 4 очи с Борисов. В края на разговора обаче стана ясно, че темата ще е обект на следващ разговор.

ВИЖ ОЩЕ: Тръмп може да дойде у нас /ОБНОВЕНА/

Вие сте невероятен народ, имаме страхотно приятелство с България, много българи живеят в САЩ, каза още Тръмп.

Президентът на САЩ посрещна с прегръдка българския премиер Борисов на входа на Белия дом. Въпреки че не бе предвидено, Тръмп покани медиите на началото на срещата на четири очи в Овалния кабинет. Отнасяйте се добре с него, заръча на репортерите американският президент.

ВИЖ ОЩЕ: Тръмп към Борисов: Добре дошъл

България е за пример на Германия и трябва да им кажеш на тях, че разходите ви за отбрана са над 3 процента от БВП, заяви още Доналд Тръмп. Повод за думите му бе фактът, че българските разходи за отбрана нарастват до 3,1 на сто заради покупката на осем американски изтребителя F-16. България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света, обяви Тръмп.

За мен е изключителна чест и привилегия да проведем нашата среща в Белия дом – символ на свободата и демокрацията“, отбеляза българският премиер и изрази удовлетворение от установения устойчив политически диалог на всички равнища. Борисов изрази увереност, че по-нататъшното му активизиране ще има ползи и за двете държави.

ВИЖ ОЩЕ: Генералски звезди от САЩ се учили в "Ново село"

България високо цени стратегическото си партньорство със Съединените американски щати и съм уверен, че днешната ни среща ще е от голяма полза за неговото развитие, каза Борисов. Той акцентира върху отличното партньорство между България и САЩ в редица сфери. Борисов посочи конструктивното взаимодействие между двете държави по подготовката и сключването на договора за придобиване на бойни самолети F-16 Block 70. Българският министър-председател специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, което съпътства модернизацията на българските въоръжени сили, съобщи правителствената информационна служба.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов разговаря с шефове на Google и Facebook

Премиерът Борисов отбеляза също сътрудничеството на България и САЩ в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност. Изтъкна и проектите, по които страната ни работи усилено и които ще допринесат за диверсификация на енергийните източници и маршрути.

Друга тема, която открои министър-председателят Борисов, беше значението на търговско-икономическите отношения между България и САЩ. Премиерът заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочи стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства. Българският министър-председател посочи предимствата на България като инвестиционна дестинация.

ВИЖ ОЩЕ: 21 топовни салюта за Борисов в Арлингтън (СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов изрази интереса на България да задълбочи сътрудничеството си със САЩ и в редица други сфери като образованието, науката, насърчаването на туризма и контактите между хората.

Преди срещата Борисов се разписва в книгата за официални гости на Белия дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай