Тренчев: Новият Изборен кодекс ще повтори статуквото

Тренчев: Новият Изборен кодекс ще повтори статуквото  | StandartNews.com

София. „Както и да се ремонтира Изборният кодекс, той ще повтори статуквото, затова е необходима нова Конституция". Това заяви председателят на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев в предаването „Тази сутрин" по бТВ. Той коментира ултиматума, който вчера синдикатът даде, а именно: „Велико народно събрание или национална стачка".

„Един документ, който е тълкуван повече от 70 пъти и променян 4 пъти, очевидно трябва да бъде пригоден към новите реалности. В Конституцията има несъответствия с Лисабонския договор," каза още Тренчев. И продължи, че когато, ако се стигне до избори, трябва да се променят основни закони, за да се реформира качествено държавата. „Държавата зацикля заради зле координирани принципи, не само заради определени личности," уточни синдикалният лидер.

„Когато основният принцип е сбъркан, колкото и да го кърпиш, той блокира институциите," обясни Тренчев и изрази съмнение, че класическите партии не желаят да бъде променено статуквото, защото не искат да го ползват. Според него, ако президентът отправи искане към 42-то Народно събрание да започне дискусии за съставяне на Велико народно събрание (ВНС), тогава ще стане ясно кои партии и защо желаят да ползват статуквото. Друг аргумент, който лидерът на КТ „Подкрепа" изтъкна в подкрепа на ВНС, е този, че 50% от депутатите в него се избират мажоритарно и има по-нисък праг за кандидати, издигнати от инициативни комитети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай