Трайков: Политическите поръчки нямат място в институциите

Трайков: Политическите поръчки нямат място в институциите | StandartNews.com

София. "В конкретния случай прокуратурата си върши работата и това е начинът да се възстанови доверието в институциите." Това каза Трайчо Трайков по повод проверката на държавното обвинение на дейността на Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси и повдигнатите обвинения на нейния председател Филип Златанов.

„Днешните разкрития на прокуратурата за „тефтерчето на г-н Златанов" са урок, че политическите поръчки нямат място в институциите и че институциите в България не могат да се ползват за наказателни отряди или пък за прикриване на виновните", категоричен е Трайков. Той отново подчерта, че иска да вярва в държавността и се надява прокуратурата да си свърши работата, като самият той няма да оттегля частния си иск срещу решението на комисията, което го уличава в конфликт на интереси.

Трайков сам поиска комисията да провери дали е бил в конфликт на интереси в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, заради обвинения на телевизия от една медийна група по повод притежавани от него акции от конкретна компания. Книжата са били закупени години преди Трайков да заеме поста и са надлежно обявени в декларацията му пред Сметната палата при встъпването му в длъжност. Комисията постанови решение за наличие на конфликт на интереси, което Трайков обжалва в съда.

„Както преди няколко месеца, така и сега смятам, че е нужно да уважаваме институциите, защото това ще защити доверието и на гражданите в тях. С настоящия си председател и действия очевидно комисията нямаше желание да създаде подобно доверие към себе си, а предпочиташе да запази благоволението на тези, които са я назначили", повтори думите си Трайчо Трайков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай