Томислав Дончев обяви най-важното решение на ГЕРБ за кабинета

Жегна яко Асен Василев

Томислав Дончев обяви най-важното решение на ГЕРБ за кабинета | StandartNews.com

Томислав Дончев обяви най-важното решение на ГЕРБ за кабинета "Денков". Партията на Бойко Борисов ще подкрепи правителството при вота на недоверие, който тази седмица ще гласува Народното събрание.

Дончев изтъкна, че условията, които ГЕРБ постави пред ПП-ДБ и правителството, не са ултиматум, а шанс кабинетът да оцелее.

"Ако сме искали да падне, кабинетът щеше да е паднал. И каквито и критики да отправяме към него, анализът показва, че всички други опции и варианти са по-лоши, което, обаче, не бива да се приема за някаква универсална индулгенция кабинетът да прави каквото си иска или да не прави нищо", каза Дончев в интервю за БНТ.

Като най-голям проблем Дончев открои проекта за държавен бюджет.

"3% дефицит го сравнихме с 0%. Балансиран бюджет, който не съдържа рискове е с дефицит 0%, а не 3%. И ако я караме така до 2026 година, дългът ни ще се увеличи два пъти", каза той.

Според него, ако план-сметката бъде изпълнена в разходната си част, дефицитът ще скочи на 5%. Приходната част Дончев определи като преоразмерена, защото не е ясно дали ще бъдат събрани заложените средства за транзит на газ.

"Това означава, че Асен Василев завинаги ще е финансов министър, защото не познавам някой, който да иска да е финансов министър след него. Но все още има време бюджетът да бъде преработен с оглед да бъде по-реалистичен и по-малко рисков", допълни той.

В спора между премиер и президент за оставката на председателя на ДАНС е редно ГЕРБ да подкрепи позицията на правителството стига то "да се държи прилично", каза още Дончев.

"За мен случката преди първия тур на изборите е от първостепенно значение да се изясни всичко, което се е случило - кой какво е правил, защото все още нямаме пълната картина. И ако някой не си е свършил работата или е превишил правомощията си, трябва да понесе последствията, независимо дали е в ДАНС или в министерството на електронното управление", коментира Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай