Томислав Дончев: Голямото мнозинство не може без ДПС

Усилията на тази трудно съставена некоалиция трябва да продължат, каза той

Томислав Дончев: Голямото мнозинство не може без ДПС | StandartNews.com

Усилията на тази трудно съставена некоалиция трябва да продължат. Усилията за справедливост не могат да свършат дотук. А освен усилията за справедливост, има и други теми – образование, пазар на труда. Това са нещата, които можем да направим, за да върви напред икономиката. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Това е мнозинството, което е постигнато. При липса на по-добра алтернатива ще се случва това, което се случва, добави той.

Новините, свързани с Шенген, са нещо добро, но политиката е сизифовска работа и, за да има резултат, включително и в съдебната реформа, трябва да бъдат положени общи усилия, каза още Дончев.

Попитан дали страхът от президента Румен Радев обединява управляващото мнозинство, зам.-председателят на ГЕРБ посочи: "Не мисля. В политиката е много опасно, когато те движат страхът и омразата".

Всички носим щети от участието в некоалицята. Донякъде ние носим най-големи щети, защото се отказахме от правото на първия и сме много слабо представени в изпълнителната власт. Напрежението при съставянето на правителство можеше и да е по-малко, но това е, ако не най-добрият, най-малко лошият вариант, отбеляза Томислав Дончев.

Той коментира и острите критики на президента Радев към управляващото мнозинство по повод приетите промени в Конституцията.

На президента не му харесва нито едно управление, различно от неговото. Ние сме свикнали българската политика да бъде базирана само на конфронтацията. Мисля, че трябва да инвестираме повече в някаква технология на компромиса. Ако искаме да се случи нещо полезно за хората, трябва да търсим компромис. Разбира се, не на вскяа цена, защото ако предозираш с компромисите, се превръщаш в един голям компромис, каза Дончев.

По думите му управленската конструкция е сложна.

Има една конструкция, с която беше сформирано правителството, и още една, с която бяха приети конституционните промени. Факт е, че голямото мнозинство, с което могат да се случат не само промените в Конституцията, не може без ДПС, заяви още зам.-председателят на ГЕРБ.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стефан Радев
преди 4 месеца

Участвайте в коледната томбола на Амазон. Лично аз спечелих безплатен смарт часовник: https://cutt.ly/Tombola

Откажи