Тимерманс шеф на ЕК, Вебер - председател на ЕП?

Борисов проведе среща с Франс Тимерманс и изрази смекчена позиция в преговорите

Тимерманс шеф на ЕК, Вебер - председател на ЕП? | StandartNews.com

Лидерите на страните-членки на ЕС все още не са постигнали консенсус за следващия председател на Европейската комисия, тяхната среща късно снощи бе прекъсната от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който даде да се разбере, че няма сближаване на позициите.

Чехия и Словакия продължават да се противопоставят на идеята кандидатът на партията на европейските социалисти и демократи Франс Тимерманс да застане начело на следващата Европейска комисия, съобщава "Политико". По всичко изглежда, че Полша и Унгария са с тях. Други медии допълват информацията, като твърдят, че компромисът ще дойде от това, че Манфред Вебер от ЕНП ще стане председател на Европейския парламент.

Междувременно премиерът Бойко Борисов, който на влизане в Европейския съвет беше категоричен, че стои зад кандидата на ЕНП Манфред Вебер, проведе среща с кандидата на Партията на европейските социалисти и демократи Франс Тимерманс. По време на разговора в сградата на постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел Борисов отбеляза: „Очертава се такъв компромис - в случая кой е отдолу или отгоре не е най-важното. Погледнато реално Вебер има повече опит в парламента“.

За мен е важен компромисът, отбеляза Борисов. Той добави, че след разговорите си с държавните и правителствените ръководители на Германия, Франция, Холандия, Испания, се е очертало виждането, че е по-добре да не се проявява инат в сложните преговори за разпределението на висшите постове в ЕС.

Тимерманс провежда двустранни срещи и с други лидери, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск се среща поотделно с всеки един от тях.

По-рано се появи информация, че е било постигнато съгласие Тимерманс да оглави Европейската комисия, а кандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер - Европейския парламент. Като вероятен председател на Европейския съвет се спряга служебният белгийски премиер Шарл Мишел.

Вишеградската четворка, плюс Италия, не желаят да подкрепят Тимерманс, който е фигура номер две в досегашната Еврокомисия, но той поде процедурите за нарушение на правилата на правовата държава срещу Унгария и Полша, припомня Франс прес.

Според приближени на Манфред Вебер, кандидата на ЕНП за поста на председател на ЕК, той се е отказал от него при условие да бъде избран в сряда начело на Европейския парламент, което налага подкрепа за него от страна на социалистите и центристите.

Като вероятен председател на Европейския съвет – пост заеман от ЕНП от 2009 г. насам – се спряга бившият белгийски премиер Шарл Мишел, който е либерал. Той е заклет радетел на правата на гейовете и лесбийките, а това кара противниците му да се дразнят още повече. Негов съперник за позицията е бившият министър-председател на Дания Локе Расмусен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай