Тежък ден за коалицията и спор за бюджета, какви са изгледите

Кабинетът и лидерите на коалицията ще се опитат да намерят компромисните решения

Тежък ден за коалицията и спор за бюджета, какви са изгледите | StandartNews.com

Правителството трябва да обсъди днес актуализацията на бюджета за 2022 година.

Най-голямото разходно перо са пенсиите, които трябва да бъдат актуализирани от 1 юли с 10% и след това преизчислени от 1 октомври. 720 000 пенсионери ще получат преизчисляване на пенсиите от октомври, потвърди вицепремиерът Асен Василев.

Индексирането на пенсиите и преизчисляването им през октомври, както и по-високи заплати в част от министерствата срещу оптимизация на персонала са сред заложени мерки, макар и коалиционните партньори да не са убедени около това дали става дума за действителни реформи. Увеличение на заплатите в публичния сектор на калпак няма да има, категоричен е Василев.

Управляващите се събират и на коалиционен съвет, за да опитат да постигнат съгласие за параметрите на актуализацията на бюджета. Срещата в лидерски формат трябваше да се проведе вчера, но заради разминаване между финансистите на отделните формации беше отложена с ден.

На проведения във вторник финансов експертен съвет на партиите от управляващата коалиция до разбирателство не се стигна. От "Има такъв народ" критикуваха липсата на реформи в проекта за актуализация на бюджета, "Демократична България" внесоха нови предложения - за изграждане на детски градини и за поемане от страна на държавата на половината от цената на картите за градски транспорт. "Продължаваме промяната" настояват между първо и второ четене да няма промени, за да може актуализацията да бъде приета в срок.

Тази вечер лидерите ще се опитат да намерят компромисните решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай