Таван от 35 секции в чужбина

Таван от 35 секции в чужбина | StandartNews.com

Правната комисия реши

Ще има ново вето върху изборния кодекс, предупреди Четин Казак

След близо тричасови ожесточени дебати депутатите от правната комисия одобриха новите поправки в изборния кодекс на първо четене. Приет беше само проектът на мнозинството, внесен от ГЕРБ, който предвижда таван до 35 секции в чужбина. В рамките на ЕС няма да има ограничения за гласуване извън посолствата, но за откриване на секции се изискват 60 предварителни заявления. Извън страните от ЕС секции ще има по преценка на посолството. "За" проекта гласуваха 12 депутати от мнозинството, двама бяха "против", а още 2-ма се въздържаха. Промените смекчават ограниченията за гласуване в чужбина, след като президентът наложи вето, а НС го отхвърли.

"Проектът на мнозинството е добър, заличава голямата грешка, допусната в предишния ИК - секции да се разкриват само в дипломатически представителства", каза Димитър Делчев от ДБГ. "Убеден съм, че ще последва второ вето", прогнозира обаче депутатът от ДПС Четин Казак. Според него този път кодексът ще бъде върнат заради тавана за секции в чужбина, което също отнема право на граждани. "Наричам го "законопроекта Валери Симеонов 2", защото уж цели да коригира недоносчето, което се опита да върне президентът - неуспешно, за съжаление", допълни Казак. Правната комисия не прие останалите 6 законопроекта - на ДПС, БСП, АБВ, както и внесените от Радан Кънев, Явор Хайтов и независимия Георги Кадиев. Те обаче ще бъдат обсъдени в пленарната зала.

Докато депутатите си спореха, вицепремиерът Меглена Кунева изчака повече от час пред залата, докато дойде редът и на нейния антикорупционен закон, който бе последна точка в дневния ред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай