Таско Ерменков: Сливен да се върне на икономическата карта

Таско Ерменков: Сливен да се върне на икономическата карта | StandartNews.com

Таско Ерменков, водач на листата на Коалиция "БСП лява България" в Сливен

- Как се случи, че станахте вие водач на листата на Коалиция "БСП лява България" в Сливен?

- В общи линии процедурата е обсъждане на ниво Изпълнително бюро на БСП, след което Националният съвет гласува водачите. Имало е вариант да бъда водач в Монтана, заради това, че баща ми е оттам. Вторият вариант е бил за Сливен. Една от причините за Сливен е, че тук са едни от първите ветрови паркове, но най-важно е моята офицерска кариера. Син съм на партизанин. Баща ми и майка ми, която е от Карнобат, са се запознали в Сливен. Баща ми е изкарал двете фази на Отечествената война и след това се връща тук. Започва да служи в Сливен. Започва в 11-ти полк, след което заедно с полка се преместват в Елхово и оттам му започва военната кариера. Почина през 1976 г. Евентуално възможността да си поговорим с офицерите във войнството, така да го наречем, за да видим дали ще спечелим тяхното доверие.

- Какво ви казва това войнство по време на срещите ви с тях?

- Едно от нещата, които ние като партия бяхме загърбили, е нашата връзка с военните, особено с тези от резерва и от запаса. Нещо повече, имайки предвид онзи начин, когато голяма част от офицерите бяха деполитизирани навремето. Както знаете, 99% бяха членове на БКП. Най-вероятно това остави някаква горчилка в тях и ги дистанцира от проблемите на партията, на обществото. Считам, че това няма как да продължава, тъй като те имат своите социални нужди, виждания, имат своята професионална гордост.

- В първата си публична изява пред медиите в Сливен споменахте, че имате амбицията да върнете Сливен на икономическата карта. Какво означава това?

- Това означа да се замислим каква промишленост и какво производство имаше в Сливен. Като се започне с килимарство, текстил, производство на мебели, машиностроене, електротехника, хранително-вкусова промишленост, лампи, единствения завод за кристал. Уви, това сега го няма. Или ако е останало, е в съвсем минимални количества. Имаше решение за създаване на промишлена зона тук, но тя още не е факт. Със създаване на привилегировани условия за инвестиции и използвайки традициите на града, биха могли да се намерят инвеститори за развитие на някои от производствата, в това число дори и за кабели за автомобили.

- Считате ли, че сегашното ръководство на Общината е в състояние и може да привлече такива инвестиции?

- Аз имах удоволствието да се срещна с кмета на община Сливен инж. Кольо Милев. Той е изключително енергичен човек с поглед върху общината с едно многопланово виждане.

За съжаление все още не съм се виждал с общинските съветници от другите парламентарни групи. Видях се само с тези от БСП. Имам намерение да се запозная и с тях, защото макар и да съм водач на листата на БСП, аз ще бъда представител на Сливен, ако вляза в парламента.

- Вие сте един от експертите в областта на енергетиката на БСП. Сега по време на служебното правителство една от основните теми е ще се вдига ли цената на тока и с колко? Заговори се за 50% скок. Трябва ли това да се случи, след като знаете наследството на правителството на Орешарски?

- Аз не бих се спрял на наследството на правителството на Орешарски, защото именно това наследство беше единственото, което доведе до търсене на резерви в енергийната система не да се качат цените, а да падат, и успяхме да го направим. Наследството в енергетиката и нейното състояние към днешна дата не е резултат от последната година. То е резултат на много, много години преди това. Най-вече е свързано с въвеждането в експлоатация през 2001 г. на двете американски централи с цени на електроенергията безбожно много високи, които сме задължени да им плащаме. Което е един почти колониален договор. Второто нещо е необмисленото, непланирано, хаотично и бих казал корупционно въвеждане на възобновяеми енергийни източници в периода март-юни 2012 г. Точно тогава, забележете, бяха вкарани 1000 мегавата фотоволтаици от наличните 1100. Това, първо, технологично няма как да се случи. Второ, държавната администрация, която доста бавно работеше, но в този случай работеше почти денонощно едва ли не. И трето - доста злоупотреби бяха направени, които ДКЕВР започна да възстановява. Примерно има издаден акт 16 за въвеждане в експлоатация, което е основание за сключване на договор за изкупуване от НЕК на висока цена, но в същото време космическите снимки от този ден показват, че на това място няма нищо.

- Сега какво ще се случи с цената на тока?

- Нямам представа. Много съм притеснен, защото едно служебно правителство си позволи да се намеси в регулатор и да сменя негови членове. В крайна сметка има опити за съживяване на енергийния сектор, което е изключително необходимо, да бъде единствено и само на гърба на потребителя, което за мен е неприемливо. А колкото до това дали има необходимост за повишаване цената на електроенергията, да, тя плавно ще расте, но в никакъв случай не с такива 10, 20, 40 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай