Танева уверена за изпълнението на правилата на ЕК

Тя отрече възможността да се създадат каквито и да е трудности със средствата от ЕС

Танева уверена за изпълнението на правилата на ЕК | StandartNews.com

Нямам притеснения, че ще има проблеми при одита на Европейската комисия (ЕК) във връзка с африканската чума при свинете. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танев в интервю за БНР по повод предстоящия одит на (ЕК) в България в периода 21 септември-3 октомври.

Тя отрече възможността да се създадат каквито и да е трудности, тъй като използваните от България мерки за овладяване на вируса африканска чума са одобрени от Комисията. „Експертите, които бяха на посещение при нас, промениха плана по отношение на дивата свиня и там променихме мерките, които се прилагат“, поясни министърът. По повод напрежението във връзка със стопанствата „заден двор“, Танева обясни, че според еврокомисар Андрюкайтис тема, свързана с незаконните стопанства не съществува за ЕК.

„Не следва да има изобщо незаконни стопанства, а пък камо ли да говорим за обхващането им в тези превенционни планове или спешни мерки за подкрепа“, обясни тя. Министърът каза още, че въпреки това еврокомисарят е проявил разбиране по ситуацията с личните стопанства, които не са регистрирани и нямат мерки за биосигурност.

„Еврокомисарят ни изслуша, задълбочи се в това, което предлагаме като мерки и възможности, които трябва да постигнат определена европейска цел, цел по отношение на борбата с АЧС, а това е биосигурността“, обясни тя.

Танева добави, че в превенционния план за 2020 година ще бъдат предложени мерки, които са за в посока на биосигурност на малките стопанства: „Ще трябва да ги защитим и да намерим тяхното мотивиране в европейското ветеринарно законодателство, за да получим тази подкрепа“, добави още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай