Свада в парламента за НОЩ и маските

Разформироването на НОЩ е безотговорно, обяви в декларация Александър Симидчиев

Свада в парламента за НОЩ и маските | StandartNews.com

Свада в парламента избухна за разпускането на Националния оперативен щаб и носенето на маски в пленарната зала.

Разформироването на НОЩ е безотговорно, обяви в декларация Александър Симидчиев от Демократична България. Правителството, макар и в оставка, трябва да продължи да работи. Имаме медицинска криза и управлението ѝ изисква да имаме ефективни органи, които да направляват този процес, каза той. И поиска незабавното възстановяване на щаба.

„Премиерът разформирова здравния орган за управление на кризата, за да отмъсти на българите. Ние настояваме за такъв орган от хора, които да са доказани експерти, но също хора смели, готови да отстояват решенията си”, обяви и Мая Манолова.

От БСП също заявиха, че са изненадани от разпускането на Щаба. Те предлагат комисията по здравеопазване, която ще бъде създадена днес, да анализира работата на Щаба и да представи изводите си пред парламента.

„За нас закриването на Оперативния щаб е немотивирано. Лишаваме се от контрол над пандемията”, заяви Джевдет Чакъров от ДПС. 

От името на ГЕРБ Даниела Дариткова призова председателя на НС Ива Митева да въведе ред в залата и за накара депутатите да носят маски, защото в старата пленарна зала, където са народните представители в момент, не може да се спазва дистанция. А когато и маски не се носят, рисковете са огромни.

В скандала влезе и здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Отговорността за управлението на пандемичната криза е на министерство на здравеопазването, НОЩ е съвещателен орган към министър-председателя, обясни Ангелов. Той припомни, че мерките се въвеждат от главния държавен здравен инспектор.

„Може много да викате за справянето със ситуацията, но и с третата вълна се справихме", обяви здравният министър в парламента. Той благодари на адв. Хаджигенов, че си е сложил маската, тъй като по-рано не е бил с нея. Проф. Ангелов направи забележка и на зам.-председателят на парламента Татяна Дончев, че не си носи правилно маската, защото носът й не е покрит с нея.

"Уважаеми колеги, много ви благодаря за едно единствено нещо: Българското здравеопазване и българските лекари не заслужават това, което се случва в тази зала. Г-жо Манолова, знам, че искате да влезете в диалог с мен, но аз не искам да говоря с вас.

НОЩ бе създаден от стойностни хора. Ген. Мутафчийски е способен български лекар, достоен да носи отговорност", каза Ангелов. И попита: „Къде бяхте всички вие, когато нямахме въздух в болниците по време на втората вълна. Някои от вас влязоха в болниците да си правят селфита, някои от вас гориха маски на улицата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай