Стягат ГЕРБ 2 в парламента

Тръгват си заради Цветанов, очакваха промяна, твърдят депутати на Борисов

Стягат ГЕРБ 2 в парламента | StandartNews.com

София. Люспите в ГЕРБ продължават. След първата вълна напуснали преди конгреса на партията се задава и втора. Крак вчера поведе бившият шеф на данъчните Красимир Стефанов, който обяви, че става независим депутат.

София. Втора група на ГЕРБ в парламента са готови да направят отцепниците от партията на Бойко Борисов. Станем ли 10, регистрираме се, закани се вчера първата люспа Георги Марков. Той направи това, след като бившият данъчен номер 1 Красимир Стефанов изненада съпартийците си, напускайки групата на ГЕРБ. Малко преди 10 ч ексшефът на НАП подаде заявлението си в деловодството на парламента.

 


Ставам независим депутат, за да започне най-накрая нещо да зависи и от мен в този парламент, обяви Стефанов. И допълни, че е уведомил Бойко Борисов за решението си с есемес. Получил отговор: "Успех".
Бившият шеф на данъчните по времето на Борисов обясни раздялата си с групата на ГЕРБ с факта, че няма възможност да гласува по съвест. А трябва да се съобразява с решенията на ръководството.
Не е само това, и той е възмутен от запазването на Цветан Цветанов като зам.-председател на партията, коментираха неофициално съпартийците му. Те прогнозираха още оставки.

 


До края на месеца още двама ще последват Стефанов, заяви независимият Георги Марков. По обяд се завъртя слухът, че бившият културен министър Вежди Рашидов и колегата му от кабинета Борисов - Ивайло Московски, също ще напуснат групата на ГЕРБ. "Във Венеция съм. Ако някога реша да напусна парламента, ще е по собствено решение, а не под натиск. И ще е, за да отстъпя място на млади хора", коментира пред "Стандарт" Рашидов. И отново припомни, че не е член на ГЕРБ. "Нямам намерение засега да напускам парламентарната група, имам си задачи, работя и по законопроекти", заяви Московски.

 


"Стандарт" научи, че един от депутатите от София ще хвърли оставка по подобие на Марков, Танчев и Стефанов до дни. Друг избраник пък е решил да съобщи първо на съпартийците си, които са го издигнали за депутат.
Новината за раздялата с Красимир Стефанов свари абсолютно неподготвени ГЕРБерите в парламента. Шефовете им трескаво започнаха преброяване. Само преди дни бившият финансов зам.-министър Владислав Горанов също ги напусна. Но той хвърли оставка и като депутат. Пети човек губим, това е лошо послание към избирателите ни, тюхкаха се хората на Бойко Борисов. Още в първите месеци на парламента оставка като депутат хвърли ГЕРБерката Йоанна Кирова. В началото на декември от парламентарната група излезе Георги Марков. Последва го и колегата му Светлин Танчев. Според двамата в групата на ГЕРБ имало още хора, които искали да "работят спокойно и без партиен натиск за избирателите си".

 


Красимир Стефанов побърза да разсее слуховете, че ще влиза в партията на Николай Бареков "България без цензура". Любопитната подробност е, че Бареков е кръстник на дъщеря му Теодора. Пред "Стандарт" Бареков лаконично заяви, че вратите на централата му са отворени за експерти от ранга на бившия шеф на НАП, на Владислав Горанов, Марков и Танчев.

 


Георги Марков, Красимир Стефанов и Светлин Танчев обявиха, че ще гласуват заедно срещу упорството на колегите си от ГЕРБ за оставането на пълната забрана за тютюнопушене. Това роди светкавично и име на новата "група" - пушачите. Ако те надделеят, законът ще бъде либерализиран. "Мисля, че спокойно можеше в определени места и кафенета, нощни клубове да се обособят зони за пушене, без да се нарушават правата на непушачите", каза Стефанов. И подчерта, че при първото гласуване преди Нова година е бил заставен от ръководството на ГЕРБ да гласува партийно. Ще подкрепя отпадането на забраната, защото това е желанието на повечето от моите избиратели", аргументира се и Марков. Той допълни, че не му е самоцел създаване на група на независимите. Но така депутатите ще бъдат полезни на хората от регионите си.

 

 

Съпартийците на Цачева в шок

 

 

Изненада е за цялата група на ГЕРБ. Това в каза кулоарите на парламента зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева. "Никой от колегите ми не е знаел, както и аз", добави тя. "Отдавам напускането на Красимир Стефанов на задкулисието по начина, по който се управлява държавата днес", каза още Цачева. "Тече опит в парламента да се прегрупират силите, така че да се гарантира в различните варианти на развитие на ситуацията стабилност на управлението", коментира ситуацията и Румяна Бъчварова - член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. "Допускам, че всичко това е синхронизирано, за да може да има един буфер от гласове, които да позволяват да се вземат решения, така че да не се стигне до падане на правителството", прогнозира Бъчварова.

 

Тръгна си заради Цветанов

Мирослав Найденов, бивш земеделски министър и учредител на БАСТА

 


Смятам, че специално напускането на Красимир Стефанов е като реакция на това, което се случи вчера - оставането на Цветанов, козметичните промени, които бяха направени в ръководството на ГЕРБ. Аз не съм съгласен, че двамата нови заместници в лицето на може би двамата най-работещи кметове, на София и на Бургас, ще могат да изместят Цветанов от практическото ръководство на ГЕРБ. Така че ще продължи неговата политика в партията - и кадрова, и управленческа. Моите очаквания са, че следва процес на напускане на партията на различни нива, в момента говорим за парламентарната група, но да имаме предвид, че все пак ГЕРБ има и кметове, общински съветници. Така че този процес, според мен, ще се катализира.

 

Ръководството не направи промените

Светлин Танчев, независим депутат


Като цяло постъпката на Красимир Стефанов не ме изненадва. Аз отдавна съм казал, че се очаква такива неща да се случват в ГЕРБ. Смятам, че ще видим още хора, които ще предприемат тази стъпка. Става въпрос за хора, които са споделяли с мен, че не са доволни от процесите в партията. Много хора очакваха, че ще се случат промени на конгреса на ГЕРБ. Ще се случи така, че ръководството да се вслуша в хората, че ще има някаква промяна. А всъщност какво стана на конгреса. Видя се, че ГЕРБ са имунизирани към заобикалящата ги среда. Още тази седмица очаквам хора да подадат заявления за напускане. Може да стане и в началото на другата. Просто им трябва малко време, за да отекне в техните глави това, което се случи на конгреса.


Свикнали са само да подслушват

Георги Марков, независим депутат

 

Не съм очаквал точно Красимир Стефанов да напусне, но явно и той е разочарован по някакъв начин. Аз още като напуснах, казах, че няма да разговарям с никого и да каня никого. Но знам, че още хора се готвят да си тръгнат. Напуснах ГЕРБ заради държанието на партийните секретари и фидосовщината в групата на ГЕРБ. Натиск освен от ГЕРБ не виждам откъде другаде може да дойде. Те са свикнали да работят по този начин, да притискат, да се образуват дела, да подслушват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай