Неделя,

Захариева в Ерусалим. Акцент е търговията

От: Иван Ватахов -
A
A
A

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Държавата Израел Габи Ашкенази се договориха  двете страни да задълбочат сътрудничеството в области от взаимен интерес, включително енергетиката, туризма, търговията.

„Тази година отбелязваме 30 години от възстановяване на дипломатическите отношения между страните ни. За тези три десетилетия Израел остава най-близкият ни приятел и стратегически партньор в Близкия изток“, заяви Екатерина Захариева, която е на първо официално посещение в Държавата Израел с цел продължаване на политическия диалог на високо и най-високо ниво между двете страни и обсъждане на нови форми за засилване на двустранното сътрудничество.

В рамките на посещението си в Ерусалим тя разговаря и с министър-председателя Бенямин Нетаняху, и с президента Реувен Ривлин.

„Имаме отлични политически отношения и нямаме отворени въпроси. Но бих искала да видя повече търговия между страните ни“, каза още Екатерина Захариева след преговорите с колегата си Габи Ашкенази.  За 2019 г. двустранният стокообмен възлиза на 209 млн. долара като се е увеличил с близо 50 на сто в сравнение с предходната година. За първата половина на 2020 г. , основно заради пандемията с коронавируса, двустранната търговия е отбеляза спад на годишна база от 3,6 на сто като възлиза на  92 млн. долара.

По време на разговорите бе по постигната договореност да бъде организирано, дори и чрез видеоконферентна връзка, първото заседание на Смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество, което да даде тласък на връзките в икономиката и инвестициите. Възможности за сътрудничество българската страна вижда и в IT-сектора, развитието на науката, енергетиката.

Двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на енергетиката между министерствата на енергетиката на двете страни. Документът цели да насърчи сътрудничеството в защитата на енергийната инфраструктура, в сферата на възобновяемата енергия и в реализирането на други общи проекти в енергийната област.

Обсъдени бяха и връзките в туризма. Подчертано бе, че България е привлекателна дестинация като миналата година 250 000 израелски туристи са посетили страната ни. Министър Ашкенази изрази надежда, че глобалните усилия за справяне с коронавируса скоро ще  позволят на Израел отново да отвори небето си за граждански полети, което да позволи на израелските туристи да се върнат в България. Самият той прие поканата на министър Захариева да посети страната ни - както София, така и Пловдив.

Министрите Захариева и Ашкенази бяха категорични, че стратегическите отношение между България и Държавата Израел се опират и на дълбоките исторически връзки между двата народа в трудни времена.

„Всички евреи, целият народ на Израел завинаги ще помни тези, които застанаха до нас по време на най-мрачния период в историята особено на Европа“. С тези думи Габи Ашкенази, чийто баща е български евреин от Пловдив,  благодари пред Екатерина Захариева за спасяването на българските евреи. „Винаги съм се чудел, защо от всички народи в Европа, българите направиха това? Нямам точен отговор, но вероятно защото българите са добри и честни хора“, каза Ашкенази, който специално благодари на българското правителство за усилията му в борбата с антисемитизма и усилията за предотвратяването на „Луков марш“.

Екатерина Захариева потвърди последователния ангажимент на българското правителство в борбата с антисемитизма, дискриминацията и езика на омразата. „Трябва да помним историята, за да учим уроците от нея. Демокрацията не идва даром. Трябва да се борим за нея всеки ден“ – каза Екатерина Захариева, „Трябва да образоваме младите, да учим децата си на толерантност и да се противопоставят на всеки опит на омраза срещу различни религии или националности. Само заедно можем да се борим и да се противопоставяме на злото“.

Двамата министри обсъдиха и въпроси, свързани с международната сигурност, борбата с тероризма, и ситуацията в Близкия изток. Екатерина Захариева приветства Израел за постигнатата нормализация в отношенията с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан. „Това може да отвори нова страница в историята на Близкия изток и да донесе мащабна промяна в живота на неговите народи, което несъмнено ще има позитивно отражение върху световния политически климат“, подчерта външният ни министър. Тя посочи и активната позиция на България за активизиране на сътрудничеството в рамките ЕС-Израел и изрази удовлетворение, че тази позиция се оценява от израелската страна.

Активизирането на икономическите отношения между България и Държавата Израел бе и централна тема в разговора на вицепремиера Захариева с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който изпрати специални поздрави на българския премиер Бойко Борисов.

На срещата бе потвърдено желанието на страните в скоро време да бъде свикано първото заседание на Смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество. Сред сферите за развитие на двустранните икономически връзки бяха откроени високите технологии и IT индустрията.

Премиерът на Държавата Израел също изрази признателността на своя народ за спасяването на българските евреи и за категоричната позиция на България срещу антисемитизма, ксенофобията, езика на омразата.

„За съжаление ксенофобията, омразата не изчезнаха. Трябва да се борим с тях всеки ден. В България осъждаме подобни прояви по всеки възможен начин“, каза външният ни министър.

Екатерина Захариева и Бенямин Нетаняху обсъдиха и ситуацията с пандемията от коронавируса. Теми на разговора бяха и обстановката в региона на Близкия изток, както и активизирането на отношенията между ЕС и Израел.

Предизвикателствата пред международната сигурност и сигурността в региона на Близкия изток, както и заплахите, свързани с кризата с коронавируса, бяха дискутирани и по време на срещата на Екатерина Захариева с президента Реувен Ривлин. Той също подчерта значението, което Израел придава на акта на спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички