Вторник,

Захариева в Ерусалим. Акцент е търговията

От: Иван Ватахов -
Захариева в Ерусалим. Акцент е търговията
A
A
A

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Държавата Израел Габи Ашкенази се договориха  двете страни да задълбочат сътрудничеството в области от взаимен интерес, включително енергетиката, туризма, търговията.

„Тази година отбелязваме 30 години от възстановяване на дипломатическите отношения между страните ни. За тези три десетилетия Израел остава най-близкият ни приятел и стратегически партньор в Близкия изток“, заяви Екатерина Захариева, която е на първо официално посещение в Държавата Израел с цел продължаване на политическия диалог на високо и най-високо ниво между двете страни и обсъждане на нови форми за засилване на двустранното сътрудничество.

В рамките на посещението си в Ерусалим тя разговаря и с министър-председателя Бенямин Нетаняху, и с президента Реувен Ривлин.

„Имаме отлични политически отношения и нямаме отворени въпроси. Но бих искала да видя повече търговия между страните ни“, каза още Екатерина Захариева след преговорите с колегата си Габи Ашкенази.  За 2019 г. двустранният стокообмен възлиза на 209 млн. долара като се е увеличил с близо 50 на сто в сравнение с предходната година. За първата половина на 2020 г. , основно заради пандемията с коронавируса, двустранната търговия е отбеляза спад на годишна база от 3,6 на сто като възлиза на  92 млн. долара.

По време на разговорите бе по постигната договореност да бъде организирано, дори и чрез видеоконферентна връзка, първото заседание на Смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество, което да даде тласък на връзките в икономиката и инвестициите. Възможности за сътрудничество българската страна вижда и в IT-сектора, развитието на науката, енергетиката.

Двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на енергетиката между министерствата на енергетиката на двете страни. Документът цели да насърчи сътрудничеството в защитата на енергийната инфраструктура, в сферата на възобновяемата енергия и в реализирането на други общи проекти в енергийната област.

Обсъдени бяха и връзките в туризма. Подчертано бе, че България е привлекателна дестинация като миналата година 250 000 израелски туристи са посетили страната ни. Министър Ашкенази изрази надежда, че глобалните усилия за справяне с коронавируса скоро ще  позволят на Израел отново да отвори небето си за граждански полети, което да позволи на израелските туристи да се върнат в България. Самият той прие поканата на министър Захариева да посети страната ни - както София, така и Пловдив.

Министрите Захариева и Ашкенази бяха категорични, че стратегическите отношение между България и Държавата Израел се опират и на дълбоките исторически връзки между двата народа в трудни времена.

„Всички евреи, целият народ на Израел завинаги ще помни тези, които застанаха до нас по време на най-мрачния период в историята особено на Европа“. С тези думи Габи Ашкенази, чийто баща е български евреин от Пловдив,  благодари пред Екатерина Захариева за спасяването на българските евреи. „Винаги съм се чудел, защо от всички народи в Европа, българите направиха това? Нямам точен отговор, но вероятно защото българите са добри и честни хора“, каза Ашкенази, който специално благодари на българското правителство за усилията му в борбата с антисемитизма и усилията за предотвратяването на „Луков марш“.

Екатерина Захариева потвърди последователния ангажимент на българското правителство в борбата с антисемитизма, дискриминацията и езика на омразата. „Трябва да помним историята, за да учим уроците от нея. Демокрацията не идва даром. Трябва да се борим за нея всеки ден“ – каза Екатерина Захариева, „Трябва да образоваме младите, да учим децата си на толерантност и да се противопоставят на всеки опит на омраза срещу различни религии или националности. Само заедно можем да се борим и да се противопоставяме на злото“.

Двамата министри обсъдиха и въпроси, свързани с международната сигурност, борбата с тероризма, и ситуацията в Близкия изток. Екатерина Захариева приветства Израел за постигнатата нормализация в отношенията с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан. „Това може да отвори нова страница в историята на Близкия изток и да донесе мащабна промяна в живота на неговите народи, което несъмнено ще има позитивно отражение върху световния политически климат“, подчерта външният ни министър. Тя посочи и активната позиция на България за активизиране на сътрудничеството в рамките ЕС-Израел и изрази удовлетворение, че тази позиция се оценява от израелската страна.

Активизирането на икономическите отношения между България и Държавата Израел бе и централна тема в разговора на вицепремиера Захариева с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който изпрати специални поздрави на българския премиер Бойко Борисов.

На срещата бе потвърдено желанието на страните в скоро време да бъде свикано първото заседание на Смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество. Сред сферите за развитие на двустранните икономически връзки бяха откроени високите технологии и IT индустрията.

Премиерът на Държавата Израел също изрази признателността на своя народ за спасяването на българските евреи и за категоричната позиция на България срещу антисемитизма, ксенофобията, езика на омразата.

„За съжаление ксенофобията, омразата не изчезнаха. Трябва да се борим с тях всеки ден. В България осъждаме подобни прояви по всеки възможен начин“, каза външният ни министър.

Екатерина Захариева и Бенямин Нетаняху обсъдиха и ситуацията с пандемията от коронавируса. Теми на разговора бяха и обстановката в региона на Близкия изток, както и активизирането на отношенията между ЕС и Израел.

Предизвикателствата пред международната сигурност и сигурността в региона на Близкия изток, както и заплахите, свързани с кризата с коронавируса, бяха дискутирани и по време на срещата на Екатерина Захариева с президента Реувен Ривлин. Той също подчерта значението, което Израел придава на акта на спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички