Страшен скандал! Властта пуска ДАНС срещу Митева и Каримански

Зам.-шефката на НС обидена на Христо Иванов

Страшен скандал! Властта пуска ДАНС срещу Митева и Каримански | StandartNews.com
  • Председател на парламента е най-неблагодарната позиция. Никола Минчев се отърва, казва зам.-шефката на НС

Нов скандал разтърси държавата. Властта е пуснала ДАНС срещу двете остриета на ИТН -  зам.-председателя на НС Ива Митева и шефа на Бюджетната комисия в НС Любомир Каримански.

Разбрах, че са пускани проверки срещу мен, срещу г-н Каримански. Ровят ни в ДАНС, явно търсят нещо, с което да държат хората, разкри Ива Митева пред журналисти в парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Какво следва - Слави открехна вратата

Срещу мен няма какво да намерят. Надявам се, че същото важи и за колегите. Обидно е, грозно и недостойно. Питам коя е мафията? Защо коалицията не ни изгони сама? Каква е тази мафия, която сама си тръгва? - заяви още Митева. Името й се споменава като най-вероятния нов шеф на парламента, след като вчера 125 депутати от ГЕРб-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане" свалиха от посна Никола Минчев. Гласуването за нов шеф на НС вероятно ще е в сряда.

На въпрос ще бъде ли тя следващият председател на Народното събрание, Митева каза: Не, няма да бъда аз на този етап, до момента, в който не се успокои обстановката, не седнат всички групи и не намерят обединяващата фигура.

Председателят трябва да е човек, за когото ще има съгласие от целия парламент. В противен случай, който и да бъде избран, означава трибуната всеки ден да бъде обградена и да има дюдюкания. Никой председател не го иска това и не знам кой колега би се нагърбил с това да бъде унижаван всеки ден, коментира Митева.

Позицията председател на парламента е нещо много сложно, а не както каза Христо Иванов - да застана там да се кипря. Аз, ако исках да се кипря, щях да застана горе като заместник-председател, а виждате, че аз не се качвах по определени причини, коментира още Митева.  

Ако съм искала да стана конституционен съдия, сигурно щях да стана. Процедурните правила се гласуват в комисия по правни въпроси предварително и ако сме имали мнозинство, сме могли да си го осигурим. Нито съм поставяла темата за процедурни правила, нито съм настоявала да бъда избрана. Включително на коалиционни съвети не сме разговаряли за избора за конституционен съдия, категорична бе тя. Митева определи като "непочтено и некоректно" изказването на Христо Иванов по неин адрес.

Мога много да говоря срещу него. Мога да се върна в 2015 г. и да говоря за неговата съдебна реформа, дори с факти, но няма да го направя, защото смятам, че човек трябва да има достойнство, в моите очи той го загуби, допълни тя.

Знаете, че когато се загуби мнозинството в един парламент, първо си отива председателят. Затова ви казах, че това е най-неблагодарната позиция, защото премиерът е едноличен, докато председателят трябва да се съобразява ежедневно с 239 депутати, подчерта зам.-шефката на парламента.

Г-н Минчев беше едно прекрасно момче и смятам, че той се отърва и мога само да му завиждам, каза още Митева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай