Какво следва - Слави открехна вратата

Втори кабинет в това НС е малко вероятен, изборите чукат на вратата

Какво следва - Слави открехна вратата | StandartNews.com
  • Втори кабинет в това НС е малко вероятен, изборите чукат на вратата

А сега накъде? Втори кабинет в това Народно събрание или нови избори за парламент? 

Това е въпросът, който си задават всички, предвид предстоящия вот на недоверие срещу кабинета "Петков". Отговорът загатна Слави Трифонов. Няма и никога няма да има коалиция ИТН, ГЕРБ, ДПС, каза лидерът на "Има такъв народ". С което ясно даде да се разбере, че ИТН и да участва във вота срещу Петков, няма да участва в общо гласуване за нов кабинет.

Изводът е - избори.За първи път в най-новата ни история има всички шансове едно правителство да бъде показно свалено с вот на недоверие. За 32 години демокрация процедурата никога не е била успешна, защото е въпрос на чест. Не случайно през 12-те си години на власт Борисов винаги хвърляше кърпата, усети ли че губи мнозинство. Единствено кабинетът на Филип Димитров падна след вот, но той бе на доверие - поискан от самия него.

Днес в парламента има 126 души срещу кабинета "Петков". Всяка партия - по своите си причини. Независимо от приказките на "Промяната" обаче те наистина не са коалиция. Защото не са мнозинство "за", а мнозинство "против". ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане" гласуват заедно срещу правителството не защото имат обща програма, а заради общата цел - предсрочни избори. "Хората, които сега се плашат от избори, преди година казваха, че няма нищо по-демократично от това. Ако народът е мъдър и се е поучил от грешките си и осъзнае, че няма кой да ни оправи държавата и ще разбере кой може, а не кой обещава, ще има кабинет", каза зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Два са сценариите за сваляне на кабинета "Петков". Бързият е дебатите да са още на извънредно заседание в събота. Тогава гласуването ще е във вторник. По-бавният е препирните в НС да са във вторник, а денят Х - в четвъртък.

При падане на кабинета, президентът Румен Радев отново завърта рулетката и първият мандат е в Кирил Петков. Ясно е, че той не минава. Кабинет с втория мандат на ГЕРБ също е химера. След разцеплението на ИТН едва ли държавният глава ще им даде третия мандат. С крайните си позиции "Възраждане" не могат и да мечтаят за това. Остават Демократична България и БСП. Единствено Корнелия Нинова може да се опита на направи предложеното вече от нея програмно правителство до края на годината. Но с изострянето на отношенията в парламента, с обидите и интригите, е малко вероятно и това да успее.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай