Стойнев: Водена е политика за фалиране на държавни дружества

Стойнев: Водена е политика за фалиране на държавни дружества | StandartNews.com

Харманли. В продължение на три години и половина е водена целенасочена политика за фалиране на най-атрактивните държавни дружества. Това заяви пред журналисти в Харманли икономическият министър Драгомир Стойнев, предаде бТВ.

За пример той посочи "Мини Марица-Изток", като поясни, че в продължение на близо 4 години цената на тон въглища не е била увеличавана и дори е била намалена, като в мините се е работило под себестойност.

На среща със  синдикати по повод напрежението сред миньорите, министър Стойнев обясни, че с промените в Закона за енергетиката най-напред ще се осигури възможност за износ на българска електроенергия, за да се натоварят производствените мощности.

„Поех ангажимент пред двата синдиката да не се съкращават миньори и най-важното - да имат работа, защото те това искат", отбеляза министърът. Той добави, че предстои да бъдат осъществени конкретни инициативи, така че да бъде осигурен финансов ресурс за мините.

„Аз ще съм първият човек, който при възможност ще увеличи цената на тон въглища, но в момента е важно да осигурим работа на миньорите и да не допуснем съкращения при тях, посочи Стойнев и допълни, че мините са важно стратегическо дружество, което трябва да остане държавно.

Икономическият министър отбеляза още, че очаква добър туристически сезон. Той заяви, че разбира представителите на бранша, че в момента има несигурност сред тях - в какъв тип агенция ще бъде туризмът.

„Мога да ги уверя, че няма да има сътресения и че ако има някакви законодателни промени, те няма да попречат на туристическия сезон", каза Стойнев. И обеща, че предвижданите промени ще бъдат предварително обсъдени с туристическия бранш, като изрази надежда, че на дискусията ще присъства и премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай