Стойнев: Ще спечелим близо 5 млрд лв. от „Южен поток”

Министърът определи окупаторския протест като контрапродуктивен

Стойнев: Ще спечелим близо 5 млрд лв. от „Южен поток” | StandartNews.com

София. „България ще печели от „Южен поток" приблизително 1,5 млрд лева и то само от дивиденти". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването "Панорама" по БНТ.

"След едни много трудни преговори ние все пак отстояхме националните интереси", категоричен бе Стойнев. "Проект от такъв мащаб не е осъществяван до сега. Ще премине през най-бедните райони. Ще раздвижи икономиката. Бяха договорени възможно най-добрите условия. Никакви разходи няма да се плащат от българския данъкоплатец. От дивидентите, от първата година, след като приспаднем главницата по заема, след като приспаднем и лихвите, само от дивиденти нетният приход ще бъде приблизително милиард и половина лева за българската държава", каза още Стойнев за „Южен поток".

„Отделно от това в бюджета, под формата на данъци, такси, социални осигуровки, приходите ще бъдат приблизително 5 млрд. лева", добави министърът.

Министърът изтъкна, че страната ни има сигурност за доставките на природен газ. Той гордо заяви, че „нито едно правителство не е постигало такива резултати досега". "Има един участък от Румънската граница до Провадия (93 км) вече няма да се транзитира природен газ и аз поисках ние да бъдем компенсирани от руска страна и руснаците поеха ангажимент, че този договор остава в сила", продължи Стойнев.

Стандарт Нюз припомня, че студенти и граждани протестираха пред сградата на БНТ заради участието на министъра в „Панорама". Стойнев коментира демонстрациите на студентите като контрапродуктивни. Той каза още, че е готов на диалог с окупаторите, но „ако техният протест е насочен към конкретни искания за подобряване на образованието, намаляването на младежката безработица, подобряването на икономиката". Енергийният министър бе категоричен, че е против политическият им протест, който „цели сваляне на правителството и нови избори".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай