Стойнев: Почва за БГ СИРИЗА няма

Стойнев: Почва за БГ СИРИЗА няма | StandartNews.com

Прехвърлянето на проблемите от Гърция и Испания у нас е изкуствено и почва за създаване на СИРИЗА няма. Това заяви зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев по време на дебат ляво – дясно по темата „Ролята на държавата в икономиката", който сблъска вижданията на експерти от Институт за нов икономически напредък (ИНИН) и на Института за дясна политика (ИДП).

"Турболенциите, които преживяха гръцкото и испанското общество са различни. Може да има много радетели и много бащи на една такава идея, но въпросът е доколко тя ще бъде устойчива в България", посочи Стойнев."СИРИЗА се роди от гръцката реалност – социална, икономическа, историческа, и е призована да решава проблемите на тази реалност. В България реалността е друга", каза още зам.-председателят на БСП. Във форума взеха участие Росен Карадимов, Иван Атанасов, Светлодара Енчева от ИНИН и д-р Нено Димов, Георги Харизанов и д-р Петър Николов от ИДП, Георг Георгиев, депутат от ГЕРБ и председател на МГЕРБ.

"Ако политиците се вслушваме повече в експертизата на неправителствения сектор, можем само да спечелим", каза още Стойнев. "В рамките на 50 години имаме крах на две системи – на социализма, какъвто го познаваме до 1989 г. и на либералния модел като еманация на дясното през 2008 г. Идеологическия терен е чист и тепърва трябва да изгладим концепцията ляво-дясно и да я наградим с конкретни икономически програми. В този сблъсък ще се роди концепцията за новия икономически просперитет на България", заяви Росен Карадимов, председател на ИНЕП. И посочи, че ИНЕП е институт, който се опитва да предложи нов икономически модел за развитие, базиран върху идеята за прогресивното и съвременното ляво.

"Ако то намери истинската своя идентичност, а БСП нормално се окаже носителя на тази автентичност, в България няма да сме свидетели на гръцкия модел", каза още Карадимов. "За мен основния проблем е как да изкореним бедността и неравенството, което все повече и повече се задълбочава. Не богатите хора са проблема на левицата. Левицата трябва да реши въпроса как да противодейства на драматичните неравенства, на бедността, на задушаването на малкия и среден бизнес, на обезкръвяването на индустриалния ресурс", отбеляза по време на дискусията Драгомир Стойнев.

И допълни: "В този смисъл ние имаме своите първи стъпки - пенсионната реформа, която ще предложим в края на март, законодателните инициативи в подкрепа на малкия и среден бизнес, антимонополното законодателство, намаляването на административните процедури". "Не споделяме мнението, че държавата не трябва да се намесва в пазара и като пример ще дам Дженерал Моторс в САЩ, която отдавна трябваше да е фалирала, един гигант като Аустом във Франция, който беше подпомогнат от правителството на Саркози. Мога да се позова на списъка на 50-те най-големи глобални компании на списание "Times" , където през 2004 г. нямаше нито едно държавно предприятие, а през 2011 г. броят им беше вече 11. Говорим, за най-големите глобални играчи в световен мащаб", каза още зам.-председателят на БСП. "Когато говорим за реиндустриализация, ние не говорим за субсидиране на губещи предприятия, а за реализирането на три стълба", заключи Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай