Стойнев: Няма причина да се вдигне цената на тока

Стойнев: Няма причина да се вдигне цената на тока | StandartNews.com

София. Готви се чистка в ръководството на "Южен поток", съобщи икономическият министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев. По негова информация това ще се случи десет дни преди изборите. Той твърди, че такава се подготвя още и в Българската банка за развитие.

"Кой им дава това право? Основната им роля е да подготви изборите. Вече и аз подкрепям промяна в Конституцията, за да няма повече служебно правителство. Никой не говори как ще има честни избори, а има чистки и се подготвя почвата за едно управление на ГЕРБ", възмути се Стойнев.

Според него няма обосновка за вдигане на цената на тока. "Смятам, че ЕРП-тата отново си намериха "своето" правителство. Всяка една година ЕРП-тата искат увеличение на електроенергията, но в крайна сметка те трябва да обосноват това искане. Аз такава обосновка не виждам", отсече той. Стойнев отправи и задочно питане към колегата си Васил Щонов защо не предприема конкретни мерки за намаляване на дефицита в НЕК, който се очаква да достигне един милиард лева за тази година. И посочи още, че ЕРП-тата отново са спрели да плащат на НЕК.

"Някой иска ли им тези пари и как им ги иска? Какви действия се предприемат с тези т.нар. инвеститори във ВЕИ-сектора? Само думи - никакви действия. Говори се, че ще седнат на една маса, но ние предприехме реални действия. В крайна сметка президентът Плевнелиев ги защити, всички знаем, че това са инвеститорите на ГЕРБ, подкрепяни от ГЕРБ. Защото през 2012-а година кой попита българския народ дали е съгласен да бъдат присъединен приблизително един ядрен реактор? И тази цена кой ще я плати? Българските домакинства и българският бизнес, а бизнесът как ще съкрати разходите си - като започне да уволнява работници. След това с двете американски централи, ние отдавна вече преговаряме и вече има готов меморандум, който да бъде подписан - какво прави служебното правителство по този въпрос? Или ще вземе най-лесното решение - да вдигне цената на тока, както за бита, така и за бизнеса. За мен лично служебното правителство трябва да бъде по-активно и да не се занимава единствено с уволнения на хора, с чистки, защото всички знаем, че в момента се слагат кадри на ГЕРБ", смята Драгомир Стойнев.

Той предупреди още вицепремиера Екатерина Захариева "да внимава какво говори, тъй като ЕВН е завело дело срещу България". "Имам информация, че адвокатите вече са започнали да се оплакват, че трудно могат да защитат България в това дело заради изказванията, че едните са черни, а другите - бели", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай