Стойнев: Кризата в Украйна спира преговорите ни за руския газ

Стойнев: Кризата в Украйна спира преговорите ни за руския газ | StandartNews.com

София. "Кризата в Украйна спира преговорите ни за намаляване на цената на руския природен газ за България". Това каза енергийният министър Драгомир Стойнев в предаването "Седмицата" по "Дарик". Той обясни, че до момента страната ни е имала доста очаквания за позитивно развитие на преговорите, но заради кризата ситуацията е съвсем различна.

 

„Ние сме страна от Европейския съюз и трябва да се съобразим с това. Надявам се да не се мисли само за богатите страни, когато ЕС води преговори", каза още Стойнев.

 

Ако доставките на природен газ бъдат спрени отново заради ситуацията в Украйна, то загубите за икономиката ще бъдат 2 млрд. лева месечно, изтъкна министърът. И увери, че преките загуби ще бъдат 900 млн. лева на месец, но кумулативно за икономиката ни ще набъбнат повече от двойно.

 

„Засега нямаме никакви опасения за спирането на руския газ", каза още Драгомир Стойнев. Той допълни, че в момента се нагнетява и газ в Чирен, което е превантивно действие.

 

Страната ни може да претърпи щети от кризата в Украйна и от гледна точка на туризма. България ще участва във всички изложения в Русия и Украйна за привличане на туристи, но трябва да се има предвид, че украинците ще изгубят покупателна способност заради кризата и може да преразгледат намеренията си да пътуват, коментира още министърът.

 

„Южен поток" е изключително важен за икономиката ни и работата по него трябва да продължи, изтъкна енергийният министър. Около тази позиция са се обединили и енергийните министри и еврокомисарят по енергетика в Брюксел. Работата на експертите по проекта не е спирала, въпреки че политическите преговори се бавят. Освен за България проектът е много важен и за Италия, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Гърция и Сърбия, категоричен бе Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай