Стойнев: Да оставим спасителите от „Ораново” да работят

Стойнев: Да оставим спасителите от „Ораново” да работят | StandartNews.com

София. „Преди да станем политици, преди да станем бизнесмени, ние сме преди всичко хора. Нека на този етап да оставим спасителите в рудник „Ораново" да си вършат работата, защото основната ни цел е да намерим двете затрупани момчета". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на днешното заседание на Обществения съвет към министерството. Той обясни, че всички коментари по акцията за спасяване на двамата миньори, се приемат доста тежко от спасителите. Ситуацията е кризисна, каза още Стойнев.

Министърът каза, че нищо около случая с инцидента в рудника няма да бъде скрито. „В момента инспекторът и контролните органи правят проверки и всичко ще бъде извадено на показ, но сега нека първо да стигнем до двамата миньори", допълни Стойнев и уточни, че работата по акцията напредва, няма скални маси, които да пречат на спасителите.

„Стандарт нюз" напомня, че вече пореден ден продължава спасителната акция в рудник „Ораново". Спасителните групи са прокопали близо 24 метра от тунела, водещ до затрупаните Николай Михайлов и Иван Лазаров, съобщават от БНР. Екипите се сменят на 30 минути и почиват по един час, преди отново да започнат работа.

„Надеждата да стигнем до заградените и още по-сериозната възможност е все още да са живи 4 дена след инцидента, е да са попаднали евентуално в кухина, в която има достатъчно въздух и тази тръба с въздух, която е подадена от минните спасители, да е достигнала, евентуално, до тях. Към този момент нямаме такава информация и няма никакви сигнали от пострадалите, което не ни дава възможност да сме оптимисти, но, както се казва, надеждата умира последна", заяви по-рано днес социалният министър Хасан Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай