Стойчев: Е 500 млн. може да носи гражданството срещу инвестиции

Малка спечели от това 2 милиарда, нашата програма куца, каза бизнесменът

Стойчев: Е 500 млн. може да носи гражданството срещу инвестиции | StandartNews.com

Буря в чаша вода. Така бизнесменът Красимир Стойчев определи червения картон от Европейската комисия за получаването на българско гражданство срещу инвестиции и последвалата реакция на страна на институциите у нас.

„Това се случва в цял свят, търговията с т.н. „Златни визи”. Ние сме една малка прашинка в този бизнес. В Европейския съюз сме смешно малко – за 6 години има 6 хил. гражданства, това е нищо. Този бизнес е за около 20 млрд. годишно, има много богати хора, които искат да живеят на друго място.”, посочи Стойчев.

Бизнесменът заяви, че е категорично „За” издаването на български „Златни визи”. Той заяви, че е нелепо Министерството на правосъдието да промени закона заради размахания пръст от Брюксел.

Ние имаме преимущество, защото България е на хубаво място и в ЕС. Нашето население намалява, ако се структурира правилно програма за гражданство и се направи една агенция, аз мога да ви докарвам между 200 и 500 евро годишно в България – при нула риск. В Кипър като са дали 3 000 гражданства, нещо случило ли се е?”, посочи Стойчев. Той заяви, че настоящата програма за получаване на гражданство срещу инвестиции не е ефективна. „В нея се слага един срок от пет години, през който парите стоят замразени и после си ги прибират с лихвите. Проблемът е, че не взимаме пари, Малта е взела 2 млрд. евро, а ние нищо. Проблемът е наш, че програмата ни куца”, каза бизнесменът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай