Стоянович: Заплатите в НДК надхвърляли в пъти президентската

Стоянович: Заплатите в НДК надхвърляли в пъти президентската | StandartNews.com

София. Заплатите на членовете на сменения борд на НДК са надхвърляли в пъти президентската заплата, съобщи министърът на културата Петър Стоянович по време на блиц контрол в парламентарната комисия по култура и медии. Той отговори на въпрос на народния представител от ГЕРБ Ирена Соколова защо се е наложила смяната на борда на НДК, при положение, че той е  увеличил приходите и дори е извел НДК на печалба.

Министър Стоянович посочи, че не е възможно НДК да е на печалба, при положение, че има 11 милиона лева задължения към държавата и старото ръководство не е успяло да спре движението надолу. Той определи като несъразмерни заплатите на борда на фона на тези задължения и не пожела да прави оценка дали ръководството е успешно или не, тъй като очаква ревизорите да се произнесат с доклад.

Министърът предложи на депутатите новото ръководство на НДК само да ги запознае с плановете си за развитие на двореца. По думите му НДК се готви за „съсредоточие на европейското председателство на България на ЕС през 2018 г."

Депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев попита докъде е стигнала подготовката на Националната стратегия за култура и как комисията по култура може да окаже съдействие за финализирането на документа. Министър Стоянович потвърди, че стратегията е негов приоритет от първия му ден на поста и се работи по нея.

Народният представител Ваня Добрева от Коалиция за България попита дали паметникът на Никола Й. Вапцаров на известния скулптор Николай Шмиргела ще бъде върнат на предишното си място зад Националната художествена галерия, тъй като в момента се намира в музея на социалистическото изкуство. Министър Стоянович обеща да провери казуса и да докладва на следващо заседание.

В отговор на въпрос на народния представител Марияна Бояджиева от Коалиция за България докъде са стигнали ремонтите на училищата по изкуствата в цялата страна, министър Стоянович съобщи, че някои от тях са приключили, а останалите се извършват така, че да не пречат на учебния процес.

В отговор на въпрос на народния представител Красимир Велчев от ГЕРБ, министърът обяви, че подкрепя идеята за създаването на Музей на авиацията на летище Божурище, но трябва да се изчакат да приключат съдебните дела, които в момента се водят за сградите и земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай