Стоянович: Европейското финансиране е в приоритетите ни

Досегашният директор на Националната художествена галерия Слава Иванова е отстранен дисциплинарно

Стоянович: Европейското финансиране е в приоритетите ни | StandartNews.com

София. Европейското финансиране е сред приоритетите в Министерството на културата, което включва кандидатстване по оперативни програми, по норвежката програма, подписването на която предстои в средата на следващия месец, каза министърът на културата д-р Петър Стоянович на пресконференция, в която отчете 100-те дни на своя екип.

Друг приоритет е създаване на единен стандарт за читалищата. В областта на недвижимото имущество искаме да предложим национален диалог – въвеждане на единен подход и начин, по който да подпомагаме и развиваме археологическата дейност. В момента работим на принципа на целокупната мизерност – предвид малките средства, с които разполагаме, големи архитектурни проекти не могат да получат никакво развитие, допълни министърът.
По думите му, Националната стратегия за култура е сред основните приоритети, голямата работа по която предстои в следващия месец.

Петър Стоянович отбеляза и проблемите в сценичните изкуства – в театъра "Българска армия" предстои ремонт, в Пловдивският театър, който изгоря – залата е в лошо състояние, цялата аванс сцена е във въглища и пепел. Завършили сме със становището за застрахователите, разследването на МВР продължава, защото има съмнение по делото, каза още министърът.

По думите му, докладът по делото ще е готов след няколко месец, но това няма да забави възстановителните дейности по театъра.

Той подчерта и ремонтите, които се извършват в някои от училищата по изкуствата – проблемите, които министерството е наследило вече са овладени. Остават някои битови проблеми за довършване. Забавянето на ремонта в тези училища е в рамките на една и три седмици, като до 10 октомври учениците ще могат да започнат да учат в тях, каза още д-р Стоянович.

Досегашният директор на Националната художествена галерия Слава Иванова е отстранен дисциплинарно заради констатирани редица разминавания, нарушения и недобро управление, каза Стоянович

„Заключенията от проведения одит бяха толкова сериозни, че се наложи не само да отстраним г-жа Иванова от длъжност, но и да предадем тези заключения на прокуратурата", допълни той.

Заключенията от направения одит вече са в прокуратурата и докато не се произнесе прокуратурата, Министерство на културата не може нищо допълнително да коментира, подчерта министърът. Сега изпълняващият длъжността директор в галерията е Бисера Йосифова, досегашния заместник-директор, като с нейното избиране се е целяло е да има максимална прозрачност спрямо досега извършеното от нея. Основно това засяга ремонтите и възстановяването на Царския дворец, където са открити много странни констатации.

„Избрахме и новодействащия заместник-директор, за да покажем, че държим на приемственост в управлението си. Поне месец е необходим за Бисера Йосифова, за да влезе в новата си роля и тогава ще е възможно да направим среща с медиите", допълни той.

На бъдеща пресконференция новият директор ще разкаже какво е получила в наследство и какво предстои да направи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай