Стоилов: Протестът на студентите няма общо с демокрацията

Стоилов: Протестът на студентите няма общо с демокрацията | StandartNews.com

София. „При всички случаи тези окупационни действия нямат общо с демокрацията, ако някои се позовават на нея". Това заяви депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов по повод окупацията на студентите в СУ "Св. Климент Охридски".

Стоилов бе категоричен, че ръководството на Софийския университет е съотговорно с тези, които пречат университетът да работи по предназначение, ако подкрепи протеста на студентите. Ръководството на СУ би трябвало да се съобразява с волята на преподавателите и студентите, обясни още депутатът.

"Според мен ръководството на университета пропусна да действа последователно и демократично. То трябваше да се обърне към ръководствата на факултетите или поне на тези, които ползват сградата на Ректората и те да обсъдят въпроса и ако трябва да се свикат Общи събрания и да се консултират студентските съвети и университетът", каза още Стоилов и уточни, че в случая става дума за „ограничена група хора, която налага своята волята върху мнозинството".

"Всеки един български граждани има право да протестира, да търси форми, чрез които да бъде чут, но в случая с окупацията на Софийския университет говорим за 100 човека, а в университета студентите са около 25 000", допълни Янаки Стоилов.

„Окупацията в Софийския университет е абсолютен фарс", каза друг депутатът от Коалиция за България- Валери Жаблянов. Той коментира демонстрацията на студентите в предаването „Седмицата" на „Дарик". радио Той изтъкна, че е бил свидетел и е участвал в стачките във висшето училище след 1990 г.

„Разликата е съществена. Първата стачка беше срещу една авторитарна система на управление, тя искаше ускоряване на политическите реформи в България по посока на утвърждаване на многопартийната демокрация, утвърждаване на парламентаризма, развиване на пазарното стопанство. Това българските студенти по онова време го искаха като собствена кауза. Тя имаше масова подкрепа тази стачка. В нея участваха всички факултети на Софийския университет", напомни Жаблянов за тогавашните протестите на студентите.

Депутатът разкритикува и текста на декларацията, с която студентите излязоха вчера вечерта. Той използва цитат на Карл Маркс, за да подкрепи аргументацията си: „Събитията в историята се повтарят по два пъти - първият път като трагедия, вторият път като фарс".

„Вътре в нея се поставят искания от типа на равенство на гражданите пред закона. Аз смятам, че в България в момента има равенство на гражданите пред закона. Вътре са поставени искания от типа да продължи развитието на българската политика в рамките на един морален... т.е. поставени са искания, които от една страна вече са гарантирани в българската конституция и са резултат от демократичното й развитие вече над 20 години, и искания, които според имат своите основания. Но сегашния модел, пряко копиращ политическите сблъсъци от началото на 90-те години в условията на една вече развита демокрация, превръща събитията във фарс", добави социалистът.

„Нито една точка в декларацията не е свързана с висшето образование, което ме навежда на мисълта, че тя е чисто политическа, просто написана на друго място", завърши Жаблянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай